Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavské očkovací centrum začalo podávat třetí dávky očkování proti covidu

Jihlavské velkokapacitní centrum v Hruškových Dvorech dnes začalo podávat třetí dávku očkování proti covidu-19. Zatím ji mohou dostat zdravotníci, kteří byli očkovaní jako první. Od podání druhé dávky musí uběhnout osm měsíců. Podle vedoucí centra Jarmily Cmuntové bylo na dnešek objednáno na třetí dávku 53 lidí, další zdravotníci se budou očkovat 8. října.

"Očkování nám dalo pocit, že máme konečně silného bojovníka proti té infekci," řekl primář oddělení ARO jihlavské nemocnice Vít Bárta. Dnes byl mezi očkovanými. Vliv očkování na snižování počtu pacientů byl podle něho postupný, dřív nastoupil u očkovaného personálu. "Zpočátku jsme se potýkali i s tím, že klíčoví pracovníci byli rovněž mnohdy nakaženi, a zvládnout tu situaci s omezeným personálem byl ještě větší problém," řekl Bárta.

V létě podle něj pacientů s covidem-19 na jeho oddělení výrazně ubylo. Méně je ale i ostatních pacientů. "Velkou část polymorbidních pacientů, kteří byli docela častými klienty našeho oddělení před covidovou dobou, použiji silné slovo - skolila covidová doba, takže pacientů ubylo. A je také o něco méně operativy, která taky generuje pacienty pro naše oddělení," řekl Bárta. Očkování podle něho funguje a doporučuje ho.

Souhlasí s ním také ředitel Nemocnice Jihlava, lékař Lukáš Velev, pozitiva podle něho mnohonásobně převažují nad možnými negativními účinky očkování.

Nemocnice Jihlava se dnes starala jen o jednoho pacienta s covidem-19, intenzivní péči nevyžadoval. V létě v nemocnici několik covid pozitivních lidí zemřelo, podle Veleva to byli senioři, jejichž rodiny odmítaly očkování. "Nevím, jak se rodiny vyrovnávají s tím, že vlastní hloupostí, to se nedá jinak říct, připravily babičku, dědečka či někoho z rodiny o život," řekl Lukáš Velev.

Zájem o očkování slábne, centrum bude v provozu do konce roku

Podle Cmuntové je v Jihlavě poslední dobou zájem o očkování malý, zatímco zjara bylo centrum v provozu ve všední dny i o víkendu, nyní je to jeden nebo dva dny týdně. V centru pracují zdravotníci jihlavské nemocnice v době svého volna, chod nemocnice to proto neovlivňuje, řekl Velev. Centrum bude v provozu do konce roku. S nemocnicí centrum spolupracuje v případech, kdy se na opakované očkování dostaví člověk, který měl po první dávce větší obtíže. "Spolupracujeme s infekčním oddělením nemocnice, pacient se třeba očkuje přímo pod dozorem infekčního oddělení na ambulanci, aby byl za dozoru v nemocnici," řekla Jarmila Cmuntová.

Podle ministerstva zdravotnictví dostalo na Vysočině k 30. září posilující třetí dávku očkování 16 lidí, devět z nic ve věku nad 65 let. Očkování třetími dávkami v domovech seniorů začne podle mluvčí Kraje Vysočina Evy Neuwirthové přibližně v druhé polovině října, po uplynutí osmiměsíční lhůty od předchozího očkování. Krajské domovy pro seniory si podle ní zčásti zajistí očkování prostřednictvím praktických lékařů. Budou mít také možnost využít mobilní očkovací týmy. "Nabídla se poliklinika v Třešti, že by udělala tým, a také nemocnice v Novém Městě na Moravě, Třebíči a Havlíčkově Brodě. Nabídku máme i od organizace Podané ruce, která nám teď mobilní očkování zajišťuje. A pak se nabídla Ortopedie Chotěboř, která měla v Chotěboři očkovací centrum," řekla Eva  Neuwirthová.

Očkování na Vysočině začalo 2. ledna v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici. Za první den dostalo vakcínu 113 lidí, za první měsíc 11 308, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do 30. září podali zdravotníci na Vysočině 547 455 dávek, v Jihlavě jich bylo přes 111 000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Jihlava, FOTO, AUDIO, pacient, zdravotnický pracovník, Lékárenský komplex Jihlava, Vít Bárta, Kraj Vysočina, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské očkovací centrum začalo podávat třetí dávky očkování proti covidu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.