Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K očkování se může registrovat „zapomenutá" skupina lidí. Za vakcínu zaplatí asi 850 korun

K očkování proti koronaviru se mohou ode dnešní půlnoci v Česku registrovat lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území ČR nebo Evropské unie a dlouhodobě v Česku pobývají. Platí to i pro cizince žijící v České republice. Rezervační systém jim nabídne očkovací místa, kde bude zároveň i personál mluvící cizím jazykem.

Lidé bez zdravotního pojištění budou očkováni látkou od firmy Pfizer/BioNTech. Vakcínu a její aplikaci si zaplatí sami, cena nepřesáhne 850 korun.

V každém kraji bude pro tuto skupinu obyvatel určeno minimálně jedno očkovací místo. V Praze jich bude šest, a to včetně velkokapacitního centra O2 Universum. Většina míst v regionech je připravena otevřít termíny pro očkování ihned, pražská centra je vypíšou v druhé polovině června.

Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím Centrálního registračního systému, kde je připraven samostatný přihlašovací formulář. 

Kolik nepojištěných cizinců v Česku či v Praze žije, není známo. Podle statistik ministerstva vnitra žilo na konci prvního čtvrtletí v Česku 656 300 cizinců, z nich 344 300 přechodně a ostatní trvale. České veřejné zdravotní pojištění mají ti, kteří pracují v tuzemsku jako zaměstnanci.

Zdravotní pojišťovny odhadují náklady na proočkování celé české populace asi na devět miliard korun. Očkovací centra, která budou vakcínu podávat samoplátcům, budou pojišťovnám částky vracet.

Ohodnoť článek

Štítky očkování, covid, koronavirus, vakcína, cizinci, pojištění, registrace, Česko, zdravotní pojištění, Evropská unie, Praha, Pfizer, BioNTech, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K očkování se může registrovat „zapomenutá" skupina lidí. Za vakcínu zaplatí asi 850 korun | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.