Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vojtěch plánuje na začátku školního roku plošné PCR testování dětí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce na začátku školního roku hromadné plošné testování dětí na covid-19 metodou PCR. Během dneška o tom bude debatovat s ministrem Robertem Plagou (oba za ANO). Vojtěch to uvedl v pořadu Partie na CNN Prima News. "Abychom si byli jisti, že na školách nevznikají klastry," zdůvodnil Vojtěch avizovaný krok. Chce předejít situaci, která nastala loni po návratu dětí z prázdnin.

Podle ministra zatím neexistuje finální dohoda. Předpokládá nicméně, že testování by se organizovalo "spíše v rámci škol". Jasnou strategii chce připravit do konce června, aby se školy mohly včas připravit a aby i rodiče dětí věděli, co je čeká.

Vojtěch už dříve uvedl, že počítá s pokračováním testování dětí na covid-19 i po zářijovém zahájení nového školního roku. Do prázdnin už nechce ve školách rušit povinnost nosit roušky a respirátory.

Ministr dnes zopakoval, že na ponechání respirátorů bude zatím trvat ve všech dosavadních oblastech. "Je to to nejzákladnější hygienické opatření. Zavedením povinnosti respirátorů se situace začala zlepšovat, je to efektivnější ochrana než látkové roušky," řekl.

Apeloval také na lidi, aby byli i nadále opatrní. "Stále to skutečně není za námi," podotkl. Znovu uvedl, že kdyby nebylo rozsudku Nejvyššího správního soudu, držel by se původního plánu rozvolnění, který počítal s dalším otevřením služeb až od 14. června, a nikoliv od nadcházejícího pondělí. Ministr věří, že změna nebude mít zásadní dopad na epidemickou situaci, nevyloučil ale možné dočasné zhoršení.

Vojtěch rovněž zdůvodňoval, proč se rozhodl přijmout nabídku na návrat do čela ministerstva zdravotnictví. Vysvětlil, že to bylo "z odpovědnosti k resortu" a že se chce věnovat čistě správě úřadu a oprostit se od politických půtek. Opakovaně zdůraznil, že jeho angažmá potrvá pouze do říjnových sněmovních voleb, v nichž nebude kandidovat. "Co bude po volbách, se uvidí," odpověděl na otázku, zda následně zamíří například do diplomacie. Doplnil, že premiér Andrej Babiš (ANO) ho ke kandidatuře ve volbách nepřemlouvá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, vláda, zdraví, školy, Vojtěch, Adam Vojtěch, ANO 2011, Robert Plaga, CNN Prima News, respirátor, volby, Andrej Babiš, Nejvyšší správní soud České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch plánuje na začátku školního roku plošné PCR testování dětí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.