Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina očekává, že obdrží víc vakcín Pfizer/BioNTech. Konkrétně 13 tisíc kusů

Vysočina hodlá v příštím týdnu zrychlit očkování proti covidu-19. Očekává, že obdrží 13 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Zatím se musí kvůli nižším dodávkám vakcín očkovací centra soustředit hlavně na podávání druhých dávek. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Podle dat ministerstva zdravotnictví podali zdravotníci na Vysočině s více než 500 tisíci obyvateli v týdnu od 22. března do 28. března 7649 dávek očkovací látky, týden před tím jich bylo 13 186. Kraj snížení dodávek a utlumení očkování v předchozích týdnech avizoval, protože očekával jen 4680 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Od začátku očkování, které na Vysočině začalo v lednu, obdržel kraj 74 344 dávek vakcín tří výrobců, uvedl to na svém webu.

Kraj v tiskové zprávě potvrdil údaje Sdružení praktických lékařů, kteří v neděli informovali o otevřeném dopisu, ve kterém kritizují malou zásobenost ordinací očkovacími látkami a to, že stát i kraje dávají přednost očkování v očkovacích centrech.

Praktičtí lékaři na Vysočině kritizují, že nemohou očkovat proti covidu. Pacienti na ně vyvíjí tlak

Praktičtí lékaři na Vysočině jsou frustrováni, že nemohou očkovat své pacienty, kteří na ně vyvíjejí rostoucí tlak. Od ledna jsou tito lékaři připraveni očkovat, ale stát i kraj dávají podle nich přednost očkovacím centrům ve velkých městech....

Zřízením očkovacích center podle Neuwirthové jen kraj splnil svoji povinnost uloženou vládou. „V případě Vysočiny byla zřízena síť očkovacích center, která vznikla strategicky v největších městech. Tato centra byla a nadále budou přirozeně klíčovými místy, která umožňují rychlou proočkovanost populace. K této páteřní síti jsou postupně připojovány ordinace praktických lékařů, kterým přísluší očkovat vakcínou AstraZeneca, která bohužel nyní není,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). AstraZeneca se podle kraje v centrech aplikuje jen při druhých dávkách, všechny další dodávky míří k praktikům.

Vakcína AstraZeneca je v současné době jedinou očkovací látkou, u níž ministerstvo zdravotnictví umožňuje distribuci do ordinací praktických lékařů. „Informace o nedostatku vakcín v ordinacích a připravenosti praktiků na očkování, které Sdružení praktických lékařů Kraje Vysočina rozeslalo tento týden médiím, vedení Kraje Vysočina potvrzuje. Stejně jako praktici i očkovací centra aktuálně pociťují dopady snížených dodávek," uvedla Neuwirthová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, vakcína, Pfizer, BioNTech, očkovací centrum, očkování, AstraZeneca, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina očekává, že obdrží víc vakcín Pfizer/BioNTech. Konkrétně 13 tisíc kusů | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.