Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V kraji výrazně přibylo pacientů s covidem ve vážném stavu. Jihlavské nemocnici pomáhají jiná zařízení

Na Vysočině v posledních dnech výrazně stoupl počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, kteří jsou ve vážném stavu. Krajské nemocnice začínají mít vážné problémy s kapacitou na jednotkách intenzivní péče, na nichž teď leží 109 lidí. Jihlavské nemocnici musejí pomáhat jiné nemocnice v kraji, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

„Zatím si jsou nemocnice schopné v jednotkách případů pomoci mezi sebou. Uvidíme, jak to bude dál," řekl Vladimír Novotný. Dodal, že nakažených pacientů ve vážném stavu je v nemocnicích kraje víc než při dosavadním vrcholu pandemie 11. ledna, kdy na jednotkách intenzivní péče leželo 70 lidí s covidem-19. Pacientů na standardních nemocničních lůžkách se teď v kraji 315, v lednu jich bylo i 320.

Úzká odborná skupina bude podle náměstka o stavu v nemocnicích Vysočiny jednat denně. „Pokud by situace byla kritická, požádali bychom o vyhlášení hromadného postižení osob," řekl.

Na testy se čeká 4 až 10 dní 

Podle informací krajského koordinátora intenzivní péče se krajské nemocnice na Vysočině dostávají do problémů s kapacitou v posledních dvou dnech. Jihlavské nemocnici musí vedle krajských nemocnic vypomáhat soukromá nemocnice Mostiště. Oddělení JIP v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě mají jen jedno až dvě volná lůžka.

Na antigenní test se na veřejných odběrových místech v kraji teď čeká čtyři až deset dní, i když se počet provedených testů zvýšil. Denně se tam provádí asi 2100 antigenních testů, o 300 víc než minulý týden. Vedení Kraje Vysočina dnes znovu vyzvalo firmy a úřady, aby neposílaly své zaměstnance na veřejná odběrová místa namísto vlastního firemního testování.

Formou PCR je teď na Vysočině denně testováno 1400 lidí, přibližně stejně jako před týdnem.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 12 787
Jihlavsko 12 362
Pelhřimovsko 9 145
Třebíčsko 11 599
Žďársko 13 545
Celkem 59 885
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 53 789
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 899

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 11.3.2020 18:15

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, COVID-19, pacient, Vladimír Novotný, ČSSD, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji výrazně přibylo pacientů s covidem ve vážném stavu. Jihlavské nemocnici pomáhají jiná zařízení | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.