Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K praktikům na Vysočině vakcína zatím nedorazila. Organizace je totální chaos, říká šéf Sdružení praktických lékařů za Třebíčsko

Praktičtí lékaři na Vysočině zatím neobdrželi žádnou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou by mohli očkovat své pacienty. Slíbené byly už na pátek, řekl šéf Sdružení praktických lékařů za Třebíčsko Boris Hronza. Organizaci očkování označil za totální chaos.

„Teď zrovna jsme řešili, že doktorovi na Třebíčsku to (vakcíny) bylo slíbeno, tak si pozval pacienty. Pak mu řekli, že už je zase jiný seznam, ve kterém není. Ale asi před hodinou mu volali, že mu vakcíny dovezou, takže takhle to funguje. Větší chaos jsem opravdu za 30 let nezažil. Nadávali jsme na zavádění elektronických receptů, ale to byla 'úžasná zdařilá akce'," řekl Boris Hronza dnes kolem 12:00.

Dodávku první vakcíny teď očekává v úterý. „Závoz se děje jednou týdně, bude záležet, kdy přijde várka další. Kraj by měl být povinen dát polovinu AstryZeneky praktikům," řekl Hronza.

Lidé starší 70 let se mohou registrovat prostřednictvím svých praktických lékařů nebo přes centrální systém. „Tam nám lidé telefonují, že už si je přes centrální registr zvou. My jsme pořád nějak pozadu, musíme registrovat lidi. Kdo jich bude mít naškudleno víc, tak možná někdy dostane nějakou dávku," řekl Hronza. Jehly potřebné k očkování už si pořídil, i když je podle něho problematické je na trhu koupit. Zaplatil za ně cenu neobvykle vysokou. „Koupil jsem omylem předražené, místo 80 haléřů byly za 14 korun za kus," řekl Hronza.

Zájem o očkování je velký

Kraj Vysočina už dřív informoval, že prvních 1100 dávek vakcíny AstraZeneca má v kraji obdržet 11 ordinací, které mají k očkování registrováno alespoň 100 lidí. Rozvoz zajišťuje smluvní distributor zdravotních pojišťoven, a to společnost Alliance Healthcare, uvedl kraj ve čtvrtek.

Zájem o očkování je podle Hrozny velký. Sám má přihlášených 130 pacientů nad 70 let. „Pravděpodobně se tam už mohou registrovat i ti nemocní pod 70 (let), ale taky k tomu trochu chybí údaje," řekl Hrozna.

Pokud je někdo zaregistrovaný přes centrální systém, už nemůže k praktikovi. „To nelze vzít zpět, jenom po velkých peripetiích. Přesto, že to někdo udělal, já ho tady pořád vidím, že ho zaregistrovat nemůžu. Takže teď někde chudák visí - tam je odhlášený a ke mě se přihlásit nemůže," uvedl Hronza.

Na Vysočině se proti covidu-19 začalo očkovat na začátku ledna. Očkují především krajské nemocnice, které dosud podaly přes 34 tisíc dávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky koronavirus, covid, lékaři, očkování, Vysočina, praktický lékař, Kraj Vysočina, vakcína, okres Třebíč, AstraZeneca, ALLIANCE HEALTHCARE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K praktikům na Vysočině vakcína zatím nedorazila. Organizace je totální chaos, říká šéf Sdružení praktických lékařů za Třebíčsko | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.