Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská zoo má své zaměstnance otestované. SMJ začnou testovat v pondělí

Služby města Jihlavy (SMJ) v pondělí 8. března spustí testování svých zaměstnanců. Podle mluvčího Martina Málka by testování mělo trvat pět dní tak, aby firma splnila nařízení, která nařizuje zaměstnavatelům Ministerstvo zdravotnictví.

Testy mají být hotové do 15. března a nesmí být starší více než 7 dnů. „Momentálně si SMJ zajistilo osobním odběrem z Prahy 200 kusů antigenních neinvazních testů na kraj nosu. Tento počet by měl být dostačující na první kolo testování,“ uvedl Martin Málek.

SMJ sice zaměstnávají celkem 243 lidí, ale řada jejich zaměstnanců je v pracovní neschopnosti, doma na překážkách v práci nebo už onemocnění covid-19 prodělala. „Testování začne na jednotlivých divizích pod dohledem pověřeného a proškoleného pracovníka ve speciálně vyčleněných prostorech. Jako první se začnou testovat pracovníci z I. divize, která má na starost údržbu místních komunikací, a II. divize, jenž se zabývá odpadovým hospodářstvím,“ dodal Martin Málek.

Testování má naopak za sebou jihlavská zoologická zahrada, která má kolem 60 zaměstnanců. Ti byli otestováni v minulém týdnu, neprokázal se ani jeden nakažený.

Chovatelé mají respirátory a rukavice 

Podniky nad 250 zaměstnanců v Česku musí nařízením vlády otestovat všechny lidi do 12. března, firmy s 50 až 249 pracovníky do 15. března. Pak by měly testovat pravidelně.

Podle mluvčího Zoo Jihlava Martina Maláče další kolo testů připravují na příští čtvrtek. Zvýšená hygienická opatření má zahrada u zvířat, u nichž je riziko přenesení nákazy.

U zvířat chovaných v zoo se podle Maláče zatím ví o riziku přenosu covidu-19 od lidí u lidoopů a kočkovitých šelem. „Velké lidoopy nemáme, máme gibony. Ta zvířata se už pouští ven a venku se i krmí," uvedl mluvčí Martin Maláč. Doplnil, že chov je bezkontaktní a chovatelé používají respirátory a rukavice. Dobrou bariéru teď podle něj třeba i u šelem představuje sklo, které už dřív zavedla jihlavská zoo místo mříží.

Zoo Jihlava své zaměstnance nechala zahrada prověřit pod lékařským dohledem antigenními testy. Na dobrovolné testování se podle mluvčího přihlásili všichni, netýkalo se jen jedné skupiny chovatelů, která nebyla v práci. „Chovatelé jsou pořád rozdělení na dvě skupiny, takže se nepotkávají," vysvětlil. Vedení zoo dbá podle mluvčího například i na to, aby se lidé z jednotlivých úseků nesešli ani v jídelně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Služby města Jihlavy / Facebook

Štítky SMJ, Zoo Jihlava, testování, zaměstnanec, test, covid, koronavirus, Martin Málek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jihlava, Zoologická zahrada Jihlava, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo má své zaměstnance otestované. SMJ začnou testovat v pondělí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.