Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině se připravuje testování žáků, tři krajské nemocnice opět poptávají pomoc armády

Ze včerejšího jednání krizového štábu Kraje Vysočina vzešlo několik nových informací a aktualit ohledně pandemické situace. Přibývá případů s britskou mutací, rostou i statistiky hospitalizovaných s vážným průběhem. Tři krajské nemocnice žádají Armádu ČR o personální výpomoc. Připravuje se též testování těch žáků, kteří se mají od 1. března vrátit do škol.

Podle krajské hygienické stanice V Kraji Vysočina je evidován za poslední týden růst případů COVID-19, pozitivní výsledky tvoří cca 25 % všech odběrů. Britská varianta je však potvrzována stále častěji, za poslední týden je ve statistice uvedeno už 228 případů (skoro dvakrát více než v minulém týdnuú. Jen za včerejší den bylo u pozitivně testovaných osob v okrese Jihlava potvrzeno 70 % vzorků s britskou mutací. Velice rychle však přibývá hospitalizovaných pacientů s váženým průběhem nemoci.

A právě s ohledem na rychle rostoucí počet hospitalizovaných osob s nutným zajištěním intenzivní péče požádala Nemocnice Havlíčkův Brod o výpomoc Armádu ČR. Na vyjádření generálního štábu se nyní čeká. Nemocnice Havlíčkův Brod má k dnešnímu dni obsazeno všech sedm covid lůžek na JIP a všech sedm covid lůžek intenzivní péče s umělou plicní ventilací, v péči má 48 covid pacientů na standardních lůžkách, což je nejvíce v regionu.

Na hraně kapacit JIP je Nemocnice Pelhřimov, obsazena jsou všechna lůžka s umělou plicní ventilací v Nemocnici Nové Město na Moravě. Všechny tři zmiňované nemocnice požádaly o asistenci armády u odběrových stanů na dobu celého března.

Kraj Vysočina vznesl oficiální dotaz na centrální orgány, zda je možné vakcínou AstraZeneca v 1A skupině očkovat i složky IZS (policii, hasiče). Na tuto odpověď kraj ještě čeká, ale od hlavní hygieničky přišla zamítavá odpověď na dotaz, zda může být nyní očkován i administrativní personál očkovacích center. Očekává se přitom, že od 1. března bude možné vakcínou Astra/Zeneca očkovat i prostřednictvím praktických lékařů.

Kraj se dále připravuje na postupné obnovení prezenčního vzdělávání žáků a studentů, které MŠMT ČR předpokládá od 1. března 2021. Prioritně se bude jednat o žáky a studenty závěrečných ročníků středních a vyšších odborných škol, praktické vyučování a dále závěrečné ročníky základních škol.

Předpokládá se antigenní testování výtěrem z nosu, které se bude vyhodnocovat přímo ve školách. Pozitivně vyhodnocení žáci a studenti budou dále postoupeni na PCR testy. Antigenní testy by měly být do škol distribuovány přes Hasičský záchranný sbor ČR. Podle radního pro školství Jana Břížďaly se ve středních a vyšších odborných školách v Kraji Vysočina se vzdělává přibližně 5000 žáků a studentů, výuku zde zajišťuje cca 1 200 učitelů.

Denně je na Vysočině provedeno 600 - 700 PCR testů denně. Obrovský zájem je nyní o antigenní testování, kapacity jsou tak přiměřeně navyšovány. Na základě velkého zájmu veřejnosti bylo spuštěno i zpoplatněné antigenní testování pro ty, kteří nemohou využít jeho bezplatnou nabídku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Kraj Vysočina, testování, očkování, Astra/Zeneca, žáci, nemocnice, Armáda České republiky, COVID-19, Nemocnice Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, AstraZeneca, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se připravuje testování žáků, tři krajské nemocnice opět poptávají pomoc armády | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.