Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavská nemocnice má sto nakažených pracovníků, na pomoc jí přijde armáda

Provoz v nemocnicích Kraje Vysočina se výrazně komplikuje s rostoucími počty nakažených pracovníků. Nejhorší je situace v Nemocnici Jihlava, která eviduje okolo stovky nakažených zdravotníků, proto byla na pomoc přivolána Armáda ČR.

Na začátku roku (ke 4- lednu 2021) eviduje pět krajských nemocnic na Vysočině už dvě stovky covid nakažených zdravotníků a dalšího personálu. Nejvíce případů, resp. téměř polovinu z celkového počtu, hlásí Nemocnice Jihlava, která s ohledem na vyhrocenost situace dnes požádala o asistenci Armády ČR.

„Informace o posouzení žádosti o nasazení 10 vojáků do řad pomocného personálu by měla být k dispozici dnes odpoledne,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Ten upozornil i na další nepříznivý vývoj, a to počtu nemocných umístěných na JIP a umělé plicní ventilaci, alarmující je i počet covid hospitalizovaných na standardních lůžkách. „Jejich počet od 24. prosince do 4. ledna stoupl o 100% na současných 300 hospitalizovaných osob,“ upřesnil Novotný.

Již od 2. ledna 2021 pomáhá armáda v při odběrech v Nemocnici Nové Město na Moravě. Nemocnice Havlíčkův Brod a Nemocnice Pelhřimov a Třebíč její služby v odběrových stanech využívají už od 18. resp. 21. prosince 2020, s výjimkou vánočních svátků až do 15. ledna 2021.

Nemocnice podle nového mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví nesmí od čtvrtka 31. prosince 2021 přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také postupně navyšovat kapacity pro pacienty s covidem. Poskytovatelé následné a dlouhodobé péče mají podle opatření uvolňovat lůžka, aby bylo možné pacienty z akutních lůžek předkládat na oddělení následné péče. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Nemocnice Jihlava, koronavirus, COVID-19, Armáda ČR, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, Armáda České republiky, Vladimír Novotný, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice má sto nakažených pracovníků, na pomoc jí přijde armáda | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.