Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kapacita nemocnic v kraji pro covidové pacienty zatím stačí. Personál má strach z toho, co bude po Vánocích

Nemocnice na Vysočině nebudou v nadcházejících dnech výrazně měnit rozsah poskytované péče. Kapacity vyčleněné pro pacienty s covidem-19 zatím dostačují. Nemocnice ale stále prováděly až na výjimky jen akutní výkony, řekly jejich tiskové mluvčí. Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví musejí nemocnice od úterý 22. prosince znovu omezit zdravotní péči jen na nezbytnou, důvodem je obava z růstu počtu nakažených koronavirem.

Na konci listopadu sice vláda zrušila zákaz odkladné péče, který měl šetřit síly pro pacienty s covidem-19, nemocnice na Vysočině se ale k běžnému rozsahu péče stejně nevrátily, protože kraj patří k regionům s vysokým počtem nově nakažených.

Nemocnice Třebíč, která se nyní stará o 18 pacientů s covidem-19, podle mluvčí Jitky Mácové jen mírně rozšířila fungování ambulancí. S další změnou v péči chce počkat. „Vůbec nevíme, co bude po novém roce, když vidíme, jak čísla rostou," řekla Jitka Mácová. Před očekávaným náporem nových pacientů je podle ní vhodné, aby si zdravotníci odpočinuli a vybrali alespoň pár dní dovolené.

V Jihlavě počítají s novými pacienty

Na dovolenou zřejmě vůbec nedojde v Nemocnici Havlíčkův Brod, která se nyní stará o 65 pacientů s covidem-19. Má i plné oddělení ARO, což je podle mluvčí Petry Černo důvod, proč nebylo možné vrátit se k větším operacím. „Protože jsme nejzasaženější okres, rozjeli jsme jen nějaké oční jednodenní výkony nebo drobné chirurgické a ortopedické výkony," řekla Petra Černo. Kapacitu pro pacienty s covidem-19 podle ní nemocnice ještě má, v době největší nemocnosti se starala až o 100 nakažených.

„U nás se v podstatě neobnovily plánované zákroky ani specializované ambulance, takže je to pořád stejné, a počítáme s tím i přes Vánoce," řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. V jihlavské nemocnici je nyní 24 pacientů s covidem-19. „A předpokládáme, že o svátcích jich přibude," řekla Zachrlová.

Ani Nemocnice Pelhřimov současné kapacity určené nakaženým pacientům nenavyšuje. „Zatím vyčkáváme, protože se sice čísla zvedají, ale ještě ta situace není tak závažná," řekla mluvčí Alexandra Knapová. Zatím má z 36 lůžek standardní péče vyčleněných pro covid-19 obsazených 13.

Podle ministerstva zdravotnictví onemocnělo od začátku pandemie 35 138 lidí z Vysočiny, hygienici evidují v kraji 463 úmrtí lidí s covidem-19. V protiepidemickém systému (PES) je Vysočina od 19. prosince na 81 bodech, což odpovídá nejvyššímu stupni rizika.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 7 206
Jihlavsko 6 852
Pelhřimovsko 5 226
Třebíčsko 6 128
Žďársko 7 595
Celkem 33 007
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 29 099
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 466

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 22.12.2020 18:15

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, koronavirus, covid, péče, Vysočina, pacient, COVID-19, Kraj Vysočina, Vánoce, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita nemocnic v kraji pro covidové pacienty zatím stačí. Personál má strach z toho, co bude po Vánocích | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.