Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve středu se do škol vrátí maturanti. Do konce měsíce i ostatní žáci základních škol

Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka ve skupinách do 20 studentů. Souvisí to s tím, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření proti COVIDU-19. Z pátého stupně protiepidemického systému by se Česká republika měla přesunout do čtvrtého. Pokud se tak stane, další žáci základních škol se vrátí do tříd od 30. listopadu. Bez omezení první stupeň a deváté třídy, další třídy druhého stupně se budou střídat.

"Od středy 25. listopadu se vrátí prezenční výuka závěrečných ročníků a čtvrtých ročníků šestiletých oborů vzdělávání v konzervatoři na středních školách. Stejně tak, a odpovídá to prioritám, které jsme jako ministerstvo představili před několika týdny, se vrátí zpět prezenční praktické vyučování a praktická příprava ve skupinách do 20 žáků, respektive studentů," řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Nadále se podle Plagy budou muset nosit roušky po celou dobu vyučování. Nutné je též pravidelné větrání a dodržování hygienických standardů, dodal.

Školy jsou nyní z velké části kvůli epidemii covidu-19 zavřené a je v nich povinná výuka na dálku. V provozu zůstaly pouze mateřské školy a takzvané krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Ve středu se pak do lavic vrátily první a druhé třídy základních škol a všechny ročníky škol speciálních.

Další žáci půjdou do škol 30. listopadu, druhý stupeň střídavě

Další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Novinářům to dnes řekli ministři školství Robert Plaga (ANO) a Jan Blatný (za ANO). Podmínkou je schválení přesunu ČR z pátého do mírnějšího čtvrtého protiepidemického stupně rizika.

Základní školy byly uzavřeny od 14. října. Žáci 1. a 2. tříd základních škol se vrátili ve středu 18. listopadu. Otevřely se také speciální školy, které byly zavřené od 2. listopadu.

Vysoké školy se od 25. listopadu vrátí k výuce menších skupin

Studenti posledních ročníků vysokých škol se budou moci od 25. listopadu vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). V současné době je na vysokých školách povolena jen výuka na dálku.

Studenti ostatních ročníků vysokých škol by se podle vyjádření ministra Plagy měli vrátit do škol až v nižších stupních rizika, ve třetím stupni první ročníky.

Současná uvolnění výuky jsou podmíněna tím, že vláda v pátek schválí navržený přesun Česka do čtvrté úrovně přísnosti opatření podle rizikového skóre protiepidemického systému PES. V současné době je země v pátém, nejpřísnějším stupni.

Na ZUŠ a jazykových školách bude možná omezená prezenční výuka

Od středy 25. listopadu se bude moci konat prezenční výuka "jeden na jednoho" na základních uměleckých školách a jazykových školách. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). V ostatních případech bude nadále pokračovat distanční výuka s možností individuálních konzultací. Totéž se týká středisek volného času.

Jazykové a nostrifikační zkoušky se budou moci od středy konat do deseti osob v jedné místnosti. Přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky a absolutoria se mohou konat s režimovými opatřeními. Mohou se též uskutečnit zkoušky na základě mezinárodních dohod.

Uvolnění opatření ve školách souvisí s tím, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému by se Česká republika měla přesunout do čtvrtého.

Žáci i zaměstnanci musejí nosit roušky po celou dobu pobytu ve škole. Nedávno aktualizované opatření ministerstva zdravotnictví zahrnuje ustanovení, že ve výjimečných případech, kdy je nezbytné, aby žák nebo student při výuce viděl na ústa učitele, smí učitel použít ochranný štít. Žáci v základních uměleckých školách nemusejí mít roušky v případě, že to charakter vzdělávací aktivity neumožňuje, například tedy při hře na dechové nástroje.

Blatný navrhne vládě v pátek zmírnění opatření podle PES

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek vládě navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému PES by se ČR měla od pondělí přesunout do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Řekl to na dnešní tiskové konferenci, kterou uspořádal společně s ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

"Nejedná se o robotický systém, který by sám o sobě řídil tyto změny, ale je potřeba se dohodnout na tom, jak budou změny aplikovány," uvedl Blatný.

Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno by mohlo být také shromažďování až šesti osob nebo by měl být zmírněn zákaz vycházení až od 23:00 místo současných 21:00.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření. Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

Ve vyšších stupních rizika se počítá se stejnými opatřeními pro celou republiku, ve dvou nejnižších by mohlo být podle dřívějších vyjádření ministra různé nastavení opatření v jednotlivých krajích. I první nejmírnější stupeň vyžaduje nouzový stav. Ten současný sněmovna schválila do 20. listopadu, dnes jedná o jeho prodloužení.

Pokud by nouzový stav nepokračoval, nebyl by podle ministra Blatného protiepidemický systém nic jiného než doporučení. Na opatření omezující pohyb osob, výuku ve školách nebo zavření obchodů či restaurací plošně, je podle něj nouzový stav nezbytný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, škola, studenti, návrat, základní, , ČR, Plaga, Blatný, listopad, rozpis, rozvolnění, PES, základní škola, ANO 2011, Jan Blatný, Česko, Robert Plaga, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu se do škol vrátí maturanti. Do konce měsíce i ostatní žáci základních škol | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.