Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na infekčním oddělení jihlavské nemocnice se aktuálně starají o 35 pacientů s covidem

Infekční oddělení Nemocnice Jihlava se nyní na dvou standardních odděleních a jednotce intenzivní péče (JIP) stará o 35 lidí s covidem-19. Od července hospitalizuje stále mladší lidí, dnes už nejsou výjimkou lidé narození v 60. a 70. letech 20. století. Podobný nápor nemocných, kterým ale stav zkomplikovala chřipka, zažilo oddělení naposledy před třemi lety. Tehdy muselo být najednou hospitalizováno 20 lidí, především seniorů z domovů důchodců, což se zlepšilo díky očkování proti chřipce, řekla vrchní sestra infekčního oddělení Eva Trnková.

Infekční JIP se čtyřmi lůžky je podle Trnkové trvale obsazená už měsíc. O pozitivní pacienty se stará i anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO). Otevřená je pro ně i JIP interního oddělení. „A standardní covidové stanice jsou teď plicní, ORL a od včerejška (středy) i neurologie, ale největší kapacitu máme my," řekla Eva Trnková. O pacienty s jinými infekčními nemocemi včetně boreliózy nebo pásového oparu se nyní musí postarat interní oddělení, případně se jejich obtíže snaží lékaři vyřešit ambulantně.

Infekční oddělení funguje takřka celé jako takzvaná červená zóna. Vstupovat se do ní může jen v ochranných overalech, s respirátory, štíty a v rukavicích. Zdravotníci v nich musejí vydržet několik hodin. Snahou je vystřídat je po třech až čtyřech hodinách. Při nedostatku personálu ale nebylo výjimkou, že se v nich o pacienty starali sedm hodin v kuse.

Do pomoci se zapojili i studenti 

Po omezení neakutní péče se personál oddělení stabilizoval, pomáhá ten z jiných oddělení. Na infekčním oddělení bylo potřeba jejich počet zdvojnásobit. Pomáhají i studenti jihlavské vysoké školy, která má zdravotní obory, nebo žáci středních zdravotních škol. Na jedné infekční stanici standardně pracuje šest sester a na 3,5 úvazku sanitáři. Na infekční JIP je sester deset. Nemocní s covidem-19 jsou nyní čtyři pracovníci infekčního oddělení.

Výpadek na straně dodavatelů minulý týden způsobil, že zdravotníci neměli k dispozici vysoké podkolenní ochranné návleky, používali jen běžné nízké návleky na obuv. „Ale koncem týdne snad už návleky dorazí," řekla Trnková.

Do sesterny přes balkon 

Jako zelená zóna zůstala na oddělení jen přípravna léků a také pracovna sester, kde se dělá administrativa. Sestry do ní vstupují zvláštní trasou, která se s červenou zónou kříží jen dvěma metry chodby. Když bylo lepší počasí, vstupovalo se do sesterny přes balkon, aby se kontakt s infekčním prostředím ještě víc snížil. U pacientů, kteří byli v relativně dobrém stavu a mohli vstát z postele, sloužil přes léto balkon i pro podávání léků. „Architekt asi ani netušil, jak budeme balkony využívat, měly původně sloužit jen pro návštěvy," řekla Trnková.

Podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové se nemocnice nyní stará o 75 pacientů s covidem-19. V těžkém stavu je devět z nich a dalších 34 je ve stavu hodnoceném jako středně těžký.

Nemocnici Jihlava zřizuje Kraj Vysočina. Zaměstnává okolo 1300 lidí, 181 z nich bylo podle údajů platných ve středu nakažených koronavirem. Za den přibylo devět nemocných zaměstnanců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky nemocnice, koronavirus, covid, infekční, Jihlava, COVID-19, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, jednotka intenzivní péče, Eva Trnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na infekčním oddělení jihlavské nemocnice se aktuálně starají o 35 pacientů s covidem | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.