Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opravář Jiří Navrátil: Lidé volají, jak dostanou svoje boty zpět. Teď mi chodila zhruba polovina zákazníků

Slíbená pomoc od státu 500 korun na den a jeden a půl měsíčního nájmu za další zavření provozoven živnostníků kvůli koronavirové epidemii je podle opraváře obuvi Jiřího Navrátila z Nového Města na Moravě příliš nízká. Vadí mu i to, že vláda uzavřela od čtvrtka provozovny ze dne na den. Uvedl, že dnes už mu volalo několik lidí a ptali se, jak dostanou své boty zpátky.

„Mají u mě boty děti, chodí sem staří lidé s botami, aby ušetřili. Někteří už mi volali, co s tím budeme dělat," řekl Jiří Navrátil. Podotkl, že tratil už při prvním, více než měsíčním nuceném uzavření opravny zjara. Tržby opravny podle něj od té doby zůstaly zhruba na polovině, protože si lidé nechávali opravit jen nejnutnější věci.

Navrátil uvedl, že chápe, že vláda musí kvůli rostoucímu počtu nakažených lidí něco dělat, podle jeho názoru ale měla zásadní kroky podniknout mnohem dřív. Má také za to, že stát zvýhodňuje zaměstnance proti osobám samostatně výdělečně činným. „Volali mi i známí, kteří dopadli úplně stejně, že s pětistovkou firemní náklady a rodinu nepokryjí," řekl Navrátil. Dodal, že sám je naštvaný a přemýšlí o tom, že po pětatřiceti letech podnikání půjde na úřad práce.

„Nájem, elektřinu a telefon musím platit dál." 

Řemesla se Navrátil drží od mládí, v Novém Městě na Moravě má opravnu pátým rokem. Okruh zákazníků rozšiřuje pomocí sběren v místech vzdálených i 40 kilometrů, které se teď také zavírají. Přestože bude mít zavřeno, musí dál platit nájem, elektřinu, telefon. Podotkl, že v dnešním vládním prohlášení neslyšel o tom, že by živnostníci nemuseli platit sociální a zdravotní pojištění, což je pro ně další významný výdaj. „V první vlně nám to zdravotní a sociální odpustili, což nám opravdu pomohlo," řekl.

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude dnešním rozhodnutím vlády od čtvrtečních 06:00 maloobchod uzavřen do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Podobně jako při jarní první vlně epidemie bude zakázán také prodej služeb v provozovnách.

Vláda dnes oznámila další opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Od čtvrtečního rána se uzavřou maloobchody a prodejny se základním sortimentem s výjimkou potravin, lékáren a drogerií. Vláda také doporučila práci z domova v případě, že...

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky služby, oprava, boty, řemeslo, podnikání, koronavirus, covid, Nové Město na Moravě, Jiří Navrátil, obuv, epidemie, vláda, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Cichá

Češi to vyřeší po svém. Zajedou si pro nové do Polska :-(

Pondělí, 26. října 2020, 10:10Odpovědět

Ján Vyrobík

Tak to zavřete, nebo prodejte schopnějšímu, kterého pár dnů zavření nepoloží, nebo vše neprohýřil...

Čtvrtek, 22. října 2020, 10:55Odpovědět

Opravář Jiří Navrátil: Lidé volají, jak dostanou svoje boty zpět. Teď mi chodila zhruba polovina zákazníků | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.