Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Se zavřením škol v kraji ubyly i prodavačky. Někde museli dočasně přerušit provoz

Na Vysočině řeší obchodníci problémy se zajištěním obsluhy některých prodejen kvůli zavření základních škol, které nařídila vláda kvůli šíření nemoci covid-19. Například v jedné prodejně COOP družstva HB v Chotěboři se zhruba 20 zaměstnanci chce zůstat doma kvůli hlídání dětí šest pracovnic. Družstvo tam uvažuje o tom, že na výpomoc přijme servírky ze zavřené restaurace, řekl jeho předseda Vladimír Stehno.

„Hledáme nějaké řešení. Na uzavírání prodejen to snad až tak nevypadá," řekl Vladimír Stehno. Družstvo také nyní nechává nainstalovat ochranná plexiskla pro obsluhu i v malých vesnických obchodech s jednou prodavačkou. „Do konce října budou vybavené plexiskly všechny obchody. Samozřejmě povinností všech jsou roušky, dezinfekční prostředky," uvedl Stehno.

Ve dvou stovkách prodejen družstva pracuje přes 700 lidí. Podle předsedy jim zatím zavření škol způsobilo větší problémy než samotná koronavirová nákaza. Doma kvůli hlídání dětí zůstávají hlavně pracovnice z větších prodejen ve městě. Prodavačky obchodů v menších obcích podle něj využívají ošetřovné spíš sporadicky.

Zásobování zbožím funguje 

Ve dvou případech také skončily prodavačky v karanténě, protože se covid-19 vyskytl v jejich rodině. „V podstatě nevíme ani o jednom případu, kdy by byla přenesená nákaza covidu ze zákazníka na zaměstnance," doplnil Stehno.

Některé prodejny družstva už byly dočasně uzavřené. Teď se jedná o prodejnu na Svitavsku s jednou prodavačkou, v září to byl obchod v třebíčské Borovině. „Ale není to nijak tragické. Vzhledem k tomu, že máme 200 prodejen, tak je to skutečně v řádu jednotek, kde byly přechodně zavřené prodejny," řekl předseda družstva. Zásobování zbožím podle předsedy funguje.

COOP družstvo HB má kromě Havlíčkobrodska a dalších částí Vysočiny obchody i na Svitavsku a na Moravě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, trh, potraviny, koronavirus, firmy, Vysočina, Kraj Vysočina, prodavač, družstvo, COVID-19, Chotěboř, okres Svitavy, COOP družstvo HB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zavřením škol v kraji ubyly i prodavačky. Někde museli dočasně přerušit provoz | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.