Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Většina lůžek pro pacienty s covidem-19 je na Vysočině obsazená. 114 zaměstnanců nemocnic je pozitivních

Na Vysočině je obsazená většina lůžek určených pro lidi s covidem-19. Další je možné v nemocnicích vyčlenit na úkor ostatní péče. Plánované zákroky už omezila nemocnice v Jihlavě a Novém Městě na Moravě, postupně se přidávají i další tři krajské nemocnice. Potýkají se i z vyšším počtem nemocného personálu, nejvíc v Jihlavě. Po jednání krajského krizového štábu to řekl náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

„Co se týče obsazenosti standardních lůžek, už jsme v tuto chvíli na 93 procentech, proto nemocnice postupně utlumují plánovanou operativu," řekl Vladimír Novotný. Standardních lůžek pro pacienty s covidem je podle něho nyní v krajských nemocnicích 114, hospitalizovaných je na nich 106 pacientů. Lůžek s umělou plicní ventilací či ventilátorem je obsazených deset z 21.

Na Vysočině má covid-19 potvrzený 114 zaměstnanců nemocnic, jen v Nemocnici Jihlava už jich je přes 60. Veřejnost by podle Novotného měla být ke zdravotníkům ohleduplná, používat roušky a nezatajovat informace o možném kontaktu s nakaženým, když jdou do nemocnic. „Ne vždy je to (nákaza) samozřejmě od pacienta. Zatím ještě stále je Kraj Vysočina mezi těmi kraji, které mají nakažený personál spíš zvenčí než od pacientů, ale už to taky začíná narůstat," řekl Novotný.

Obava z poklesu výkonnosti nemocnic

Nemocnice Jihlava přešla v pondělí do omezeného provozu, při kterém se soustřední hlavně na akutní péči. „Dá se říct, že plánovanou operativu postupně utlumují všechny krajské nemocnice. Neudělali jsme to, co na jaře, že jsme je naráz zavřeli," řekl Novotný. Důvodem je podle něho i obava z poklesu výkonnosti nemocnic, na které je závislé jejich financování.

Odběry vzorků na koronavirus dál provádí pět krajských nemocnic. Kapacitu laboratoří se podle Novotného podařilo zvýšit z původních asi 750 na 1200 až 1300 testů denně.

Devět pacientů jihlavské nemocnice je napojeno na plicní ventilaci. Lidé stále mohou finančně pomáhat

Personál jihlavské nemocnice v současné době pečuje o 50 lidí, kteří jsou nakažení onemocněním covid-19. Devět z nich je připojeno na umělou plicní ventilaci. Vysočina hlásí od začátku epidemie celkem 3385 nakažených, 29 lidí v souvislosti s...

Z koronavirové nákazy se nyní na Vysočině léčí 1592 lidí. Za poslední týden přibylo podle Novotného 781 nakažených a čtyři lidé pozitivně testování na covid-19 zemřeli.

Od začátku pandemie se podle informací na webu krajských hygieniků v kraji nakazilo 3385 lidí a 29 z nich zemřelo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, kapacita, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, pacient, Vladimír Novotný, Lékárenský komplex Jihlava, ČSSD, Jihlava, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina lůžek pro pacienty s covidem-19 je na Vysočině obsazená. 114 zaměstnanců nemocnic je pozitivních | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.