Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prymula: V ČR je druhá vlna epidemie, hospitalizovaných přibude

Situaci s nákazou v České republice by v současnosti měl řešit zdravotnický segment, pokud bude fungovat, není potřeba Ústřední krizový štáb, míní vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce také řekl, že vzhledem k rostoucímu počtu potvrzených případů nákazy je třeba procesy s tím související výrazně zintenzivnit a posílit systém. Hygienici situaci bez dalších lidí nemohou zvládnout, posílit je nutné odběrová místa, řekl.

Sociální demokracie ale chce při pondělním jednání vlády usilovat o obnovení činnosti Ústředního krizového štábu. Řekl to ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie televize Prima. Štáb fungoval v tuzemsku na jaře, vedl ho vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ve středu řekl, že nastal čas pro jeho opětovnou aktivaci. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to ale není důvodné, protože existuje vládní rada pro zdravotní rizika. Jejími členy jsou Hamáček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). Další orgán pro řešení epidemie tak podle premiéra potřeba není.

Podle Prymuly nyní není tolik potíží logistických. Dominantní jádro problémů je původů epidemiologických, hygienických a klinických. K řešení otázek by tedy mělo podle něj stačit ministerstvo zdravotnictví.

Nedostatečná kapacita odběrových míst

Hygienické stanice jsou podle Prymuly na limitní kapacitě, ale už podle něj nabírají asi 200 lidí, aby bylo možné situaci lépe zvládnout. Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka považuje za vážný problém nedostatečnou kapacitu odběrových míst. Přes léto se podle něj některá z pochopitelných důvodů zrušila, ale neobnovují se nyní dostatečně rychle. „Odběrová místa reagují na situaci s určitým zpožděním. Bylo nám slíbeno, že v září se má síť odběrových míst výrazně navýšit," řekl Petr Šonka.

Denní odběrová kapacita byla v posledních dvou týdnech podle Prymuly zhruba 12 tisíc, ale testovací se dostala na 18 tisíc. Do konce září by se mělo zvládnout odběrovou kapacitu zvýšit, dodal. Uvedl, že je vitální povinností každé nemocnice, která má odběrové místo, posílit ho buď časově, nebo rozšířit kapacitu. „Jiná cesta není," řekl Roman Prymula.

Prymula také uvedl, že ČR čelí druhé vlně koronavirové epidemie. Do dvou až tří týdnů by počet hospitalizovaných mohl vzrůst na jarní čísla. Virus se podle něj šíří především vzduchem na blízký kontakt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, Prymula, Roman Prymula, Česko, epidemie, Ústřední krizový štáb, ČSSD, Česká televize, Otázky Václava Moravce, Jan Hamáček, ANO 2011, Lubomír Zaorálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Wendlerova

Zatim mi nedal jinou informaci, než jsem říkala v Březnu. Co takhle informace o nakažených chřipkou za minulý rok, nemyslím nemocných. A stejnou informci i letos, počet nakažených chřipkou, ale i když má větší počet úmrtí, tak není zajímavá pro ně. Hezky si pan Prymula připravil půdu, pro další podnikání, na chřipce přece jenom nevydělá tolik.

Čtvrtek, 17. září 2020, 18:28Odpovědět

Prymula: V ČR je druhá vlna epidemie, hospitalizovaných přibude | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.