Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina požádá vojáky o pomoc v domově pro seniory v Humpolci. Bude jich třeba asi 12

Kraj Vysočina požádá armádu o pomoc v péči o klienty domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku. Potřebovat jich bude asi 12. Na jednom z oddělení krajem zřizovaného zařízení onemocněla koronavirem kromě klientů také většina zaměstnanců. Po jednání krajské bezpečnostní rady to novinářům řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Podle informací krajské hygienické stanice už se v humpoleckém domově zřizovaném krajem nakazilo koronavirem 23 klientů a 18 pracovníků. Ředitel domova Petr Vaněk už dřív řekl, že na oddělení je 19 pracovníků. Podle Běhounka se o klienty zatím starají pracovníci jiných oddělení a zájem má také osm dobrovolníků. Domov jim nabízí 3 tisíce korun za směnu. „Hledáme řešení, ovšem dlouhodobě to nejsme schopni asi zajistit," řekl Jiří Běhounek.

Vojákům je kraj připravený zajistit stravu i ochranné osobní pomůcky. Podobné podmínky podle hejtmana měli i v soukromém Alzheimercentru Jihlava, kde pomáhali v první polovině srpna.

Bezpečnostní rada kraje, která znovu zasedne v pátek, se zabývala také možností spolupráce s Akademií věd ČR při vyhodnocování odběrů vzorků na covid-19. Kapacity laboratoří v kraji jsou už nedostatečné. Akademické laboratoře zvládnou vyhodnotit až 5 tisíc testů denně, zatím podle Běhounka není vyjednané, kolik z toho by mohlo být pro Vysočinu.

Školení zdravotnického personálu 

Vzorky odebírá všech pět krajem zřizovaných nemocnic a také zdravotní záchranná služba. Podle náměstka hejtmana pro sociální věci Pavla Fraňka (ANO) se bude tento týden školit zdravotnický personál ze všech 20 krajem zřizovaných pobytových sociálních zařízení, aby mohli v budoucnu odebírat vzorky klientů i zaměstnanců přímo v zařízeních. Cílem je ulevit odběrným místům v nemocnicích i výjezdové sanitce krajských záchranářů.

V kraji v posledních dnech nemocných výrazně přibylo. Zasažené jsou domovy pro seniory v Humpolci a Třebíči a několik základních a středních škol. Zpřísnění protiepidemických opatření se v kraji zatím neplánuje.

Vzhledem k velkým počtům nemocných a jejich kontaktů také Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina musela odmítnout žádost svých pražských kolegů o pomoc. „Bohužel jsme museli tu pomoc odmítnout, i když jsme ji nedávno Moravskoslezskému kraji ještě poskytli, když nás požádali," řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. 

Autoři | Foto Česká zemědělská univerzita v Praze / Facebook

Štítky správa, koronavirus, COVID-19, armáda, Vysočina, Humpolec, Kraj Vysočina, domov pro seniory, Jiří Běhounek, ČSSD, Krajská hygienická stanice, domov, okres Pelhřimov, Petr Vaněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina požádá vojáky o pomoc v domově pro seniory v Humpolci. Bude jich třeba asi 12 | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.