Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Textilky z Vysočiny se šitím roušek moc nepočítají, nejsou odběratelé. Kapacity ale mají

Textilní podniky z Vysočiny příliš nepočítají s tím, že obnoví šití roušek. Zabývaly se jím v době nouzového stavu, pak podle nich zájem opadl. Teď čekají, jaký bude mezi odběrateli zájem, když budou roušky od 1. září znovu povinné ve všech veřejných vnitřních prostorách či prostředcích veřejné dopravy.

„Roušky momentálně neděláme, občas se někdo ozve. Pokud by byl zájem, jsme schopni vyrábět je znovu. Můžeme začít velice rychle, kapacity na to máme," řekl Jiří Heřman, jednatel jihlavské společnosti Modeta Style. Nejvíc roušek podle něho společnost vyráběla v dubnu a květnu, pro německé odběratele i v červnu. Denní produkce byla asi 1000 bavlněných jednovrstvých či dvouvrstvých roušek, některé byly s možností filtru.

Vývoj, oděvní družstvo Třešť podle předsedy představenstva Radka Chládka vyrobilo zjara asi 120 tisíc bavlněných roušek. Nabízelo je i ministerstvu zdravotnictví, které o ně ale zájem nemělo. „Proto jsme tento program ukončili," řekl Radek Chládek. Konkurence je teď podle něho tak silná, že se do obchodů dostanou především levnější roušky vyrobené v Číně nebo jinde ve světě. „Myslím si, že teď už je výroba roušek v Česku na nule. Když nás někdo osloví, tak se tím samozřejmě budeme zabývat, ale nemyslím si to, protože mohutné dodávky z Číny nebo jiné levnější výroby, už nás prostě převálcovaly," řekl Chládek.

Až pět milionů kusů měsíčně 

Šití roušek nepožadují ani zákazníci havlíčkobroské společnosti Pleas, která má nyní ve skladu asi 50 tisíc roušek. „Poptávka po rouškách skoro žádná není. Problém najet na jejich výrobu by ale nebyl, zvládli bychom to během týdne. Pokud by nebyly uzavřené hranice a pro nás by dělali naši kooperanti, tak bychom se s produkcí dostali až na pět milionů kusů měsíčně," řekl ekonomický ředitel Petr Nobst. Výrobce prádla Pleas začal v době nouzového stavu šít vlastní bavlněné roušky a pro zahraniční partnery šil z jejich dodaných materiálů roušky s účinnosti FFP2 a FFP3.

Vláda rozhodla, že od úterý 1. září bude v Česku povinné nosit roušky ve všech prostředcích veřejné hromadné dopravy včetně meziměstských spojů. Roušky budou povinné i na místech, kde se setkává veřejnost, například v obchodech, obchodních centrech či na úřadech. Budou se nosit i ve společných prostorách škol.

Od 1. září nařizuje stát nosit roušky v MHD a všech vnitřních prostorech

Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek. Novinářům to dnes po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika řekl ministr...

Autoři | Foto Škola Kateřinky

Štítky koronavirus, textil, firmy, Vysočina, rouška, Kraj Vysočina, Jiří Heřman, Pleas, Čína, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Textilky z Vysočiny se šitím roušek moc nepočítají, nejsou odběratelé. Kapacity ale mají | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.