Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Testy do Řecka bude na Vysočině dělat Nemocnice Jihlava. Kraj za den odbaví 460 lidí

Testy na koronavirus, které budou od 17. srpna potřebovat cestovatelé do Řecka, bude na Vysočině dělat krajem zřizovaná Nemocnice Jihlava. Kraj nyní čeká na přesnější metodický postup a údaje o počtech klientů cestovních kanceláří. Je také připraven podle potřeby upravit evidenci žadatelů o test a rezervační systém, dnes řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové mají cestovní kanceláře, které lety do Řecka organizují, ministerstvu zdravotnictví hlásit počet klientů podle bydliště a času odletu, aby bylo možné testovací kapacity adekvátně navýšit.

Nyní je Vysočina schopná denně testovat 460 lidí. Lidí, které k testům denně posílají krajští hygienici, je okolo 200. „Pokud si situace vyžádá větší množství testovaných, budeme očekávat, že nám ze státní úrovně bude přidělena kapacita dalších laboratoří," řekla Jitka Svatošová.

Samoplátci na Vysočině za testy platí 1756 korun. „Zatím jsme nedostali pokyn, že by cena teď měla být jiná, takže o změně neuvažujeme," řekla Svatošová.

Tetování pro samoplátce začaly krajské nemocnice nabízet 5. května. Lidé se mohou kromě Jihlavy nechat otestovat v Havlíčkově Brodě, Třebíči nebo v Novém Městě na Moravě. Za červenec se nechalo v kraji testovat více než 700 lidí.

Test nesmí být starší než tři dny 

Řecko kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska. Opatření platí od 17. srpna. Test nesmí být starší než tři dny. České ministerstvo zdravotnictvím uvedlo, že zajistí, aby v každém kraji bylo jedno odběrné místo s posílenou testovací kapacitou.

Zájezdy do Řecka do poloviny září má podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zaplaceno zhruba 32 tisíc lidí. Příští týden jich má podle ní odletět asi 4800.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky Řecko, správa, koronavirus, covid-19, test, Vysočina, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Jarmila Rážová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Španělsko, Belgie, Nizozemsko, Švédsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy do Řecka bude na Vysočině dělat Nemocnice Jihlava. Kraj za den odbaví 460 lidí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.