Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pracovníky jihlavského Alzheimercentra čeká hromadné testování. Výsledky budou asi ve čtvrtek

Hygienici nechají ve středu otestovat všechny pracovníky jihlavského Alzheimercentra, kde dřív onemocnělo covidem-19 kromě zaměstnanců také 41 klientů. Přes 30 z nich už je vyléčených, řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě. Výsledky testů zaměstnanců budou zřejmě ve čtvrtek.

V Alzheimercentru pracuje asi 60 lidí. „Měli se testovat všichni pracovníci, kteří nebyli pozitivní a končí jim karanténa, ale vypadá to, že se vezmou pro jistotu úplně všichni," řekl Jiří Kos. Už dřív hygienici uvedli, že mezi nemocnými je 19 pracovníků centra.

U klientů se podle Kose vyléčení testy neověřuje. „Tam to běží klasickým algoritmem, pokud byli pozitivní a neměli desátý den klinické příznaky, tak po dalších čtyřech dnech jsou považováni za neinfekční. V pondělí se mezi neinfekční dostalo už víc než 30 klientů," řekl Kos. Šest klientů centra s covidem-19 zemřelo. Průměrný věk lidí, o které centrum pečuje, je 84 let.

Armáda pomáhá do pátku 

Centru už necelé dva týdny pomáhá s chodem armáda. Odejít by podle mluvčí centra Martiny Svobodové měla v pátek, jak bylo předem domluveno. „Situace je naštěstí stabilizovaná, takže budou v pátek odjíždět," řekla Martina Svobodová.

Jako klidnou zhodnotil situaci v kraji i hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). „V krajských nemocnicích Jihlava a Havlíčkův Brod je s covid-19 aktuálně hospitalizováno sedm pacientů. Dobrou zprávou je, že v našem regionu nejsou žádné příznaky komunitního šíření a neobjevilo se žádné nové ohnisko nákazy," řekl Jiří Běhounek.

Od začátku koronavirové pandemie se v kraji nakazilo 436 lidí. O stovku méně se jich vyléčilo. Úmrtí s covidem-19 je v kraji podle hygieniků 11.

Autoři | Foto alzheimercentrum.cz

Štítky koronavirus, COVID-19, Alzheimercentrum, správa, Vysočina, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, Jihlava, Jiří Běhounek, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovníky jihlavského Alzheimercentra čeká hromadné testování. Výsledky budou asi ve čtvrtek | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.