Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od soboty opět platí povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích, kapacita pak nesmí přesáhnout 500 lidí

Česko opět zavádí koronavirová opatření. Důvodem je narůstající počet nakažených. Od soboty je opět povinná ochrana dýchacích cest na vnitřních akcích s účastí vyšší než 100 osob. Od pondělí bude omezena kapacita vnitřních akcí na 500 osob. Pořadatelé akcí mohou vytvořit až pět oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody, kde se návštěvníci nebudou míchat. Opatření platí pro celé Česko.

"Nechceme tu zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Dnes přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic a z jejich zkušeností s novými ohnisky," řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už ve čtvrtek odpoledne apeloval na lidi, aby bez ohledu na dnešní nařízení dobrovolně nosili ve vnitřních prostorách a v MHD roušky. Vývoj epidemie v posledních dnech je podle něho alarmující. 

Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 570 lidí, z nichž se ale už více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 364 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5062, což je nejvíc od začátku epidemie. 

Ochrana rouškami není stoprocentní

Podle americké studie na více než 25 tisících lidech snižují roušky riziko nakažení covidem-19 na 34 procent. Její výsledky citoval na semináři o novém typu koronaviru ve Sněmovně virolog Ivan Hirsch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 

Kapénky vydechované nakaženým se šíří rychlostí zhruba jeden metr za sekundu, mají velikost asi jedné desetiny lidského vlasu. Ve vzduchu zůstávají poměrně dlouho, klesají jenom asi o milimetr za sekundu. „Nevíme ale kolik viru je v jedné kapénce a jakým způsobem se usazuje v plicích,“ uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, vláda, opatření, rouška, Česko, COVID-19, epidemie, Krajská hygienická stanice, Jan Hamáček, ANO 2011, ČSSD, Ivan Hirsch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od soboty opět platí povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích, kapacita pak nesmí přesáhnout 500 lidí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.