Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině fungují čtyři odběrová místa na covid-19. V kraji je nyní pět nemocných

Na Vysočině fungují čtyři místa pro odběr vzorků na onemocnění covid-19. Mají je nemocnice v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě a v Novém Městě na Moravě. Kapacity pracovišť jsou aktuálně vytížené asi z pětiny, v některých dnech tam ale přichází i víc lidí. Kraj je připravený provoz odběrových míst upravit podle aktuální potřeby. Podrobné informace jsou na webu. Vyplývá to z údajů, které poskytl Radim Hošek z krajského úřadu.

Odběrová místa teď z podstatné části obsluhují zájemce, kteří si odběr vzorku hradí sami. Pacienty tam vedle epidemiologů posílají například i praktičtí lékaři a nemocnice.

Krajští hygienici podle zveřejněných údajů poslali na testování za 24 hodin od pondělí do úterý 39 lidí. Nemocných s covidem-19 je na Vysočině nyní pět. „Tady je situace klidná, takže se provoz odběrových míst omezuje na nezbytně nutnou dobu," uvedl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

Na prázdninovém provozu odběrových pracovišť se podle náměstka hejtmana Vysočiny Vladimíra Novotného (ČSSD) budou zástupci kraje s hygieniky domlouvat v tomto týdnu.

U Nemocnice Jihlava a Nemocnice Nové Město na Moravě už jako odběrová místa fungují infekční ambulance. V Havlíčkově Brodě bude dál sloužit odběrový stan, ačkoliv ho nemocnice původně chtěla zrušit ke konci června.

Jihlava za pondělí hlásí 20 odběrů 

"Odběrové místo je stále, poměrně intenzivně, využíváno, proto jsme se rozhodli ponechat stan i přes měsíc červenec," uvedla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková. Na Havlíčkobrodsku byl od počátku epidemie potvrzený největší počet nemocných s covidem-19 v kraji. Odběrové místo u nemocnice bude tento měsíc ve vyhrazených hodinách fungovat v pondělí, úterý a v pátek, s výjimkou svátku 6. července. Denně může udělat 30 odběrů.

Na infekční ambulanci jihlavské nemocnice zdravotníci od července odebírají vzorky v daných hodinách v pondělí odpoledne a pak dopoledne ve středu a v sobotu. Například tento týden v pondělí se podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové uskutečnilo 20 odběrů, z nich 13 od samoplátců.

V novoměstské nemocnici je zájem o odběry na covid-19 nárazový. Třebíčské nemocnici slouží podle informací kraje pro odběry vzorků stan. Na Vysočině stále funguje i mobilní odběrový tým zdravotnické záchranné služby. Poplatek za test pro samoplátce je 1756 korun.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 98
Jihlavsko 16
Pelhřimovsko 3
Třebíčsko 35
Žďársko 42
Celkem 194
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 184
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 4

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 1.7.2020 9:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, Vysočina, Kraj Vysočina, nemocnice, Lékárenský komplex Jihlava, nemoc, Havlíčkův Brod, Třebíč, Nové Město na Moravě, Krajská hygienická stanice, Jiří Kos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině fungují čtyři odběrová místa na covid-19. V kraji je nyní pět nemocných | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.