Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Personál domova v Břevnici už se z covidu-19 vyléčil, pozitivní je už jediná klientka

V domově pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku už se z covidu-19 vyléčili všichni nakažení zaměstnanci. Pozitivní zůstává poslední klientka. V domově, který pečuje o lidi s demencemi, se od konce března postupně koronavirová nákaza objevila u 12 pracovníků a všech 22 klientů, dva z nich zemřeli.

„Zaměstnanci jsou od dneška všichni negativní, máme velkou radost. A paní klientka taky už měla jednou negativní výsledky, pak hraniční, jenže nikdy nebyly dva negativní za sebou," uvedla ředitelka domova Hana Hlaváčková. Pro potvrzení vyléčení jsou nutné dva negativní testy v rozmezí 48 hodin. Nové testování nakažená podstoupí zřejmě na konci týdne.

První nemocné potvrdily testy v domově 28. března. „Mysleli jsme si, že to bude na 14 dnů, jenže nemoc už se vleče osm týdnů, je to dlouhé," řekla Hlaváčková. Návštěvy domova podle ní zatím nebudou možné. V omezené míře a po předchozí domluvě se jich dočkají jen v Domově pro seniory Havlíčkův Brod v Husově ulici, pod který břevnické pracoviště s kapacitou 25 lidí patří. Havlíčkobrodský domov má 150 klientů. „V Husově ulici od středy návštěvy pustíme, bude omezený počet návštěv na den, omezený počet na klienta. Budou v jedné návštěvnické místnosti, kde se bude všechno dezinfikovat," řekla Hlaváčková.

V břevnickém domově postupně onemocnělo všech 22 klientů, někteří museli být hospitalizovaní v havlíčkobrodské nemocnici, dva zemřeli. Nakazilo se také 12 z 18 pracovníků domova. S chodem zařízení pomáhali v dubnu krajští hasiči.

Havlíčkobrodsko patří na Vysočině k okresům s největším počtem prokázaných nákaz. Od začátku epidemie jich bylo 97, v celém kraji se nakazilo 185 lidí. Vyléčit už se jich stačilo 160, čtyři lidé pozitivní na koronavirus v kraji zemřeli. Ve druhé polovině března platila na Havlíčkobrodsku plošná karanténa obce Kynice s asi 90 obyvateli. Vyléčení i posledního nakaženého v obci oznámili hygienici minulý týden.

Foto HZS Kraje Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky ČR, koronavirus, sociální, senioři, Vysočina, domov, COVID-19, Břevnice, okres Havlíčkův Brod, Hana Hlaváčková, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Personál domova v Břevnici už se z covidu-19 vyléčil, pozitivní je už jediná klientka | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.