Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Z covidu-19 už se na Vysočině vyléčilo 120 lidí, dneska žádný nakažený nepřibyl

Na Vysočině se z covidu-19 vyléčili další dva lidé, uzdravených už je 120. Od začátku epidemie potvrdily testy na Vysočině koronavirovou infekci u 178 lidí, od pondělí nový případ nepřibyl. Tři lidé s covidem-19 na Vysočině zemřeli. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Hygienici za posledních 24 hodin nechali testovat 173 lidí, o den dřív bylo nařízených testů 261 a od 22. března prošlo testy nařízenými hygienou 5244 lidí. Kromě zdravotní záchranné služby odebírá vzorky na nový typ koronaviru také pětice krajských nemocnic na doporučení hygieniků a lékařů.

Testovat se ale na Vysočině mohou lidé nechat i bez jejich doporučení. Po registraci a úhradě poplatku 2900 korun to od dneška umožňují nemocnice v Jihlavě a Havlíčkově Brodě, podle poptávky by mohla přibýt i jiná místa. "Máme předmluvenou státní veterinu (Státní veterinární ústav), která má zájem to dělat také, zároveň bychom zkusili další odběrová místa v jiných nemocnicích, pokud ten zájem opravdu bude," řekl ČTK Vladimír Novotný (ČSSD), náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Úhrada ceny testu je zatím možná jen bankovním převodem, kraj bude podle Novotného usilovat o to, aby bylo možné i použití platební karty. Hotovost se přijímat nebude. Teprve po připsání částky je možné zvát lidi k testu, nemocnice očekávají první zájemce do konce týdne. "Zájem je, lidé se na to ptají, volal například pán z Třebíče, chtěl vědět, pokud se nechá testovat v pátek, zda bude mít v neděli výsledky, kvůli cestě do Německa," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Podle dřívějšího vyjádření kraje, který spravuje také aplikaci k registraci, budou mít lidé výsledky do 48 hodin.

Podle ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště, zatím onemocnělo koronavirovou infekcí 177 lidí z Vysočiny.

Přepočteno na 100.000 obyvatel bylo na Vysočině zjištěno přes 34 nemocných. Je to třetí nejnižší nemocnost za Jihočeským a Královéhradeckým krajem. Nejzasaženější je Karlovarský kraj, kde je na 100.000 obyvatel takřka 139 potvrzených případů nákazy.

V ČR se od začátku epidemie prokazatelně nakazilo 7878 lidí, vyléčených je k dnešnímu večeru 3999. V souvislosti s koronavirem zemřelo v Česku dosud 254 lidí.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 93
Jihlavsko 12
Pelhřimovsko 2
Třebíčsko 32
Žďársko 38
Celkem 178
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 110
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 3

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 3.5.2020 18:15

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky ČR, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, nemocnice, Vladimír Novotný, Česko, Lékárenský komplex Jihlava, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z covidu-19 už se na Vysočině vyléčilo 120 lidí, dneska žádný nakažený nepřibyl | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.