Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Pacienty s nemocí covid-19 měly zatím dvě nemocnice na Vysočině

Nemocnice na Vysočině začnou postupně vykonávat některé odkládané operace. Zatím se bude obnova výkonů týkat především onkologických pacientů, kde by další odsouvání mohlo způsobit zhoršení jejich stavu, řekli zástupci oslovených nemocnic. Omezení péče je součástí opatření platných kvůli koronavirové pandemii. Nemocnice tím měly ušetřit své kapacity. Nemocné s covid-19 zatím hospitalizovaly dvě nemocnice.

Z pěti nemocnic zřizovaných krajem měly nebo mají hospitalizované pacienty s nemocí covid-19 nemocnice v Třebíči a Havlíčkově Brodě. Havlíčkobrodsko patří na Vysočině k nezasaženějším okresům. Je z něho asi polovina všech potvrzených případů. Havlíčkobrodská nemocnice se zatím starala o šest z nich, dva pacienti s koronavirovou infekcí tam zemřeli, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Třebíčská nemocnice pečovala v minulých dnech o tři pozitivně testované, řekla její mluvčí Jitka Mácová.

Třebíčská nemocnice podle ní poslední týden testuje na koronavirus pacienty, které přijímá. Nemocnice v Novém Městě na Moravě testuje ty, kteří musejí na operaci.

Zdravotní stav dvou sester je dobrý 

Krajské nemocnice zaměstnávají přibližně 5300 lidí. Nemocí covid-19 onemocněly zatím jen dvě zdravotnice z nemocnice v Novém Městě na Moravě. Jejich stav je podle mluvčí Peckové dobrý, nemají žádné příznaky, kontrolní odběry ale zatím jejich vyléčení nepotvrdily.

„Všechny plánované výkony už jsou měsíc odložené, v těchto dnech se začneme k některým vracet. Hlavně k onkologickým pacientům a dalším, u kterým by prodleva vedla ke zhoršení stavu," řekla mluvčí nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Nemocnice v Havlíčkově Brodě bude podle Černo řešit to, k jaké péči či vyšetřením se vracet, ve čtvrtek.

Ochranných pomůcek je nyní většinou dostatek 

Ochranných pomůcek je v nemocnicích většinou dostatek, i když někde stále chybí především nejúčinnější respirátory FFP3. Jihlavská nemocnice jich měla ke 14. dubnu na skladě 200. Bavlněných ústenek darovaných lidmi měla 6 tisíc, což je podle Zachrlové dostatečné množství. Lidé na jejich nedosatek z počátku pandemie rychle zareagovali a dodávají je doteď, takže je nemocnice může nabízet i pacientům a návštěvníkům nemocnice. „Momentálně jsme zasaturovaní dobře, ministerstvo zdravotnictví začalo zvlášť zasílat ochranné pomůcky na infekční oddělení, což nám pomohlo," řekla Petra Černo za nemocnici v Havlíčkově Brodě.

Koronavirová opatření zastavila neakutní péče a uzavřela ambulance. Pacienti se s odborníky radí po telefonu. Nemocnice jsou uzavřené i návštěvám. Geriatrické oddělení jihlavské nemocnice nabídlo pacientům možnost hovořit s rodinou pomocí tabletu a skypu. Skypová adresa pro spojení s pacienty je OGNP Nemji.

Vysočina hlásí aktuálně 161 prokázaných nákaz. Nejvíce nemocných je na Havlíčkobrodsku. 

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 81
Jihlavsko 11
Pelhřimovsko 2
Třebíčsko 30
Žďársko 37
Celkem 161
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 13
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 3

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 14.4.2020 18:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, pacient, okres Havlíčkův Brod, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nové Město na Moravě, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty s nemocí covid-19 měly zatím dvě nemocnice na Vysočině | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.