Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Žďárská pouť je kvůli koronaviru přeložena. Stovky atrakcí se rozjedou v září

Radnice ve Žďáru nad Sázavou přeložila kvůli koronaviru konání pouti z poloviny května na září. Žďárská svatojánská pouť se stovkou atrakcí a dvěma stovkami prodejních stánků se v minulých letech řadila mezi největší poutě v Česku. Město podle dnešní tiskové zprávy počítá s tím, že sportovní a kulturní akce nebudou nejméně do 30. června. Pokud to bude možné, bude je přesouvat na podzim.

Bez pouti bude Nížkov u Žďáru nad Sázavou, který ji měl letos slavit 26. dubna. „Náhrada u nás nebude," řekl starosta Josef Vlček (za KDU-ČSL).

Ždárská pouť se tradičně koná na svátek svatého Jana Nepomuckého, který podle liturgického kalendáře připadá na 16. květen. Kolotoče a stánky budou letos podle rozhodnutí městských radních u zimního stadionu od 18. do 20. září.

„Duchovního základu a smyslu pouti jsme si samozřejmě velmi dobře vědomi, ale je potřeba rozdělit pouť duchovní a pouť světskou," uvedla místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). Dodala, že radnice chce pouť zachovat vzhledem k její tradici a popularitě. „Zvlášť když se letos zrušilo už tolik akcí," řekla.

Nový termín pouti byl podle radnice vybraný tak, aby navazoval na městské Slavnosti jeřabin a nekolidoval se svatováclavskými poutěmi v jiných městech.

Žďárská římskokatolická farnost už zrušila i krojovou pouť s průvodem na Zelenou horu pořádanou v minulých dvou letech 8. května. Účastnily se stovky lidí, včetně folklorních souborů.

Autoři | Foto zdarns.cz

Štítky zábava, pouť, Žďár nad Sázavou, koronavirus, Česko, Josef Vlček, Jan Nepomucký, KDU-ČSL, Ludmila Řezníčková, Nížkov, ANO 2011, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárská pouť je kvůli koronaviru přeložena. Stovky atrakcí se rozjedou v září | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.