Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kynice jsou první den bez karantény. Otevření na apríla je pro lidi symbolické, říká starostka

Kynice na Havlíčkobrodsku jsou první den bez plošné karantény. Nařízenou jí má 26 lidí kvůli nemoci COVID-19 nebo kontaktu s nemocným. První lidé mohli odejít do zaměstnání, část také odjela na poštu pro zásilky, k jejichž doručení byl potřebný podpis. Plošnou karanténu podle starostky Jaroslavy Smetanové asi 90 místních snášelo dobře. Částečně podle ní znamenala pocit bezpečí, že se další nákaza do obce nezavleče, zároveň ale bylo těžké smířit se se závislostí na okolí. V obci není obchod ani jiná občanská vybavenost.

„Lidé doufali, že se karanténa zruší někdy v průběhu tohoto týdne, že to vyjde zrovna na 1. dubna na apríla, je vtipné, takové symbolické," řekla Jaroslava Smetanová.

Hlavní dnešním úkolem podle ní bude shromáždit a nechat bezpečně zlikvidovat odpad, který se během karantény nevyvážel. Lidé už v úterý dostali na odpad pevné pytle a ochranné jednorázové rukavice. „Až bude přistavený kontejner, budeme pytle svážet, nebo si je tam lidé sami odnesou," řekla Smetanová.

Z obce podle ní odjíždí za prací asi tři desítky lidí. Dnes to byli jen jednotlivci, ostatní mohou pracovat z domu, případně se musí se svými zaměstnavateli domluvit na nástupu.

Někteří lidé pořádání oslavy kritizovali 

V obci se nákaza rozšířila po oslavě MDŽ konané 7. března. Následně se ukázalo, že jeden z jejich účastníků měl koronavirovou infekci. Někteří lidé pak pořádání akce kritizovali. Podle Andrey Vosáhlové a Šárky Matějkové z Kynic ale nikdo z kritiků nebral v úvahu, jaká byla v té době situace. Proti kritice se ohradily v obecním zpravodaji. „Neplatil zákaz volného pohybu lidí, všechny dosud potvrzené případy měly cestovatelskou anamnézu, první komunitní nákaza byla zjištěna až o tři dny později, děti chodily do škol a na Vysočině se těšily na nastávající prázdniny, byly zakázané akce nad 5000 osob, což převyšovalo o 4950 kynickou akci," zdůraznily.

Obec od 16. března hlídala nepřetržitě policie. Vypomáhali jí dobrovolní hasiči z okolních obcí. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové žádné porušování pravidel opatření policie řešit nemusela. Lidé se chovali disciplinovaně a ohleduplně. Dohled policie skončil 31. března o půlnoci. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, karanténa, Kynice, infekční onemocnění, okres Havlíčkův Brod, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kynice jsou první den bez karantény. Otevření na apríla je pro lidi symbolické, říká starostka | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.