Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině je rovná stovka nakažených. Podle opakovaných testů se nikdo neuzdravil

Hygienici během pondělí na Vysočině potvrdili další tři případy onemocnění COVID-19. Už je jich v kraji 100, vyplývá z informací zveřejněných k 18:12 na webu krajské hygienické stanice. Opakující se testy zatím nepotvrdily, že by se v kraji někdo vyléčil.

Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví platných k 16:25 má Vysočina 102 nakažených. Jde o číslo založené na trvalém bydlišti daného člověka. Některé případy v této ministerské statistice tak nemusí být zachyceny na území daného kraje, protože někdo má trvalé bydliště v jednom regionu, ale přechodně žije v jiném kraji.

Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové se kontrolně testovala nákaza člověka ze Žďárska, zůstává na koronavirus pozitivní, nemůže tedy zatím být prohlášen za vyléčeného.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 56
Jihlavsko 9
Pelhřimovsko 0
Třebíčsko 16
Žďársko 19
Celkem 100

Během dneška budou znovu odebírány vzorky i u lidí v Kynicích na Havlíčkobrodsku, které jsou od 16. března uzavřené. V obci bylo osm potvrzených případů. „Dál je musíme považovat za nemocné, když ještě nejsou otestovaní," řekla Alena Dvořáková. V karanténě s nemocnými musí zůstat i lidé z jejich domácnosti.

Konec karantény v Kynicích 

Pro ostatní v Kynicích karanténa ve středu skončí. Budou tak moci znovu opustit obec, nastoupit do zaměstnání. Podle hygieniků v úterý hasiči provedou plošnou dezinfekci obce postřikem, vydezinfikují také budovu obecního úřadu, hostinec, kde se lidé nakazili, a byt hasiče, který byl první s potvrzeným testem na koronavirus.

„V obci ale trvale nebydlí. V domech, kde jsou nemocní, se plošná dezinfekce dělat nebude, musí vyvanout, tam se dělá jen běžná dezinfekce," řekla Dvořáková. Nákaza se v obci rozšířila na oslavě MDŽ, kterou 7. března pořádali dobrovolní hasiči.

S opatrností bude také nutné svážet odpad, hlavně z domácností s nakaženým. Každá domácnost dostane podle informací na webu obce jednorázové rukavice a pevné pytle na odpad. Odpad bude odvezen ve středu.

Na Havlíčkobrodsku je nyní 56 nemocných. Nejvíc v domově důchodců v obci Břevnice, kde se nakazilo 29 lidí, klientů i personálu. Jedna z klientek v neděli zemřela.

Armáda v břevnickém domově nepomůže. Nastoupí proto profesionální hasiči

Profesionální hasiči z Vysočiny budou od zítřejší 7. hodiny pomáhat v Domově se zvláštním režimem v Břevnici na Havlíčkobrodsku. Ten se po nákaze koronavirem ocitl na dva týdny v karanténě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Vysočina, nákaza, Kraj Vysočina, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Alena Dvořáková, okres Havlíčkův Brod, Kynice, karanténa, dezinfekce, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je rovná stovka nakažených. Podle opakovaných testů se nikdo neuzdravil | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.