Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dobré zprávy z nemocnic: Negativní testy v Novém Městě, Jihlava má další plicní ventilátory

Dnes přišly z nemocnic na Vysočině hned dvě dobré zprávy. Jihlavská nemocnice má díky dárcům dva nové plicní ventilátory, celkem jich tak má 22. Pět pacientů a deset zdravotních pracovníků z nemocnice v Novém Městě na Moravě má negativní test na koronavirus.

Všichni byli testováni kvůli kontaktu se zdravotní sestrou, která nemocí COVID-19 onemocněla. Dalších šest vzorků bude odebráno ve čtvrtek. Po onemocnění sestry, která je v domácím léčení, skončili z novoměstské nemocnice v karanténě dva lékaři a 13 nelékařských pracovníků. Testovat lze až po pěti dnech od posledního kontaktu s nemocným.

Potvrzené nákazy na Vysočině

Havlíčkobrodsko 16
Jihlavsko 4
Pelhřimovsko 0
Třebíčsko 2
Žďársko 4
Celkem 26

Oddělení bylo po zjištění nákazy, kterou nemocnice oznámila v úterý, dezinfikováno, pacienti, u nichž to stav dovoloval, byli propuštěni domů.

„Rodinní příslušníci ani propuštění pacienti nemusí mít z onemocnění COVID-19 strach, celý minulý týden náš personál používal předepsané ochranné pomůcky, takže riziko přenosu nákazy je minimální," řekla už dřív epidemiologická sestra nemocnice Šárka Vidergotová.

V Jihlavě celkem 22 plicních ventilátorů 

Jihlavská nemocnice je zase o trochu lépe připravená na případné těžší průběhy onemocnění koronavirem. Díky penězům od dárců se na účtě sešlo 712 tisíc korun. Mohly se tak pořídit další dva plicní ventilátory.

Jak dnes řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová, doposud bylo zařízení vybaveno 20 plicními ventilátory. Plicní ventilace je důležitá mimo jiné při vážném průběhu nemoci COVID-19.

Podle Zachrlové má nemocnice objednaný další, dražší verzi přístroje. Už dřív nemocnice uvedla, že pořídí vybavení, se kterým už personál umí pracovat, aby odpadla nutnost školit ho v obsluze. Dražší plicní ventilace má pořizovací cenu bez DPH okolo milionu korun.

Podle dřívějšího vyjádření Kraje Vysočina, který zřizuje pět nemocnic, disponuje region 80 lůžky infekčních oddělení, má k dispozici také víc než 100 plicních ventilací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČVUT | Zdroj ČTK

Štítky plicní ventilátor, test, koronavirus, nemocnice, ventilátor, Nové Město na Moravě, COVID-19, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobré zprávy z nemocnic:  Negativní testy v Novém Městě, Jihlava má další plicní ventilátory | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.