Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jsem nadšená, ale mám i jisté obavy, říká o nabídce studia na Oxfordu studentka jihlavského gymnázia Tereza Maláčová

Oxford. Pro většinu z nás jen imaginární označení jedné z nejprestižnějších univerzit na světě. Pro studentku jihlavského gymnázia to však vůbec není nic imaginárního. Devatenáctiletá maturantka Tereza Maláčová je velmi blízko k tomu splnit si svůj sen, kterým je studium právě na univerzitě v Oxfordu. Před několika dny totiž obdržela exkluzivní nabídku stát se její studentkou. Jaké byly její první pocity? Co všechno obnáší přijetí na Oxford? Jaké nabízí studijní obory? Nejen o tom všem jsem si povídala s maturantkou Terezou v rozhovoru.

Na začátek mi dovolte pogratulovat vám k tak velkému úspěchu, jakým je nabídka z prestižní oxfordské univerzity. Jaké jsou vaše pocity? Je to čerstvé, už jste měla čas si to všechno nějak srovnat v hlavě?

Děkuji moc. Úplně čerstvé už to není, dozvěděla jsem se o přijetí už 11. ledna. Tehdy jsem byla samozřejmě ohromně nadšená, postupem času pak přibyly reálnější starosti - pořád ještě musím udělat poslední kroky, jimiž je maturita na alespoň tři jedničky a jazykový certifikát; navíc budu muset řešit financování studia a další praktické problémy. Takže přestože převládá radost ze splněného snu, sem tam se vkradou nějaké ty obavy, zda to všechno zvládnu. Přeci jen to pro mě bude přechod do zcela jiného prostředí.

Maturita na alespoň tři jedničky a jazykový certifikát? Takové jsou podmínky k přijetí? Povězte mi o tom víc. Vím, že jste z Oxfordu dostala open offer, tedy otevřenou nabídku. Co přesně to znamená?

Přijímací proces na univerzity jako je Oxford nebo Cambridge a obecně pak britské školy funguje trochu jinak, než jsme zvyklí tady. Na většině britských škol je součástí přihlášky motivační dopis, reference učitele a předpovídané známky ze závěrečných zkoušek - úspěšní kandidáti poté musí tyto zkoušky udělat na univerzitou požadované úrovni, aby mohla škola potvrdit jejich místo. Pro přijetí na Oxford pak člověk ještě musí psát přijímací testy a projít pohovorem, kam je pozvána přibližně polovina uchazečů na základě přihlášky a přijímaček.

Oxford je opravdu velká škola, která se skládá asi z 35 kolejí. Většina kandidátů dostane nabídku ke studiu od jedné z kolejí, ale někteří dostanou právě tu mou „open offer“, což znamená, že žádná určitá kolej nás ještě nepřijala. Pokud pak splníme dané podmínky a budeme opravdu přijati, jedna z kolejí, která bude mít volná místa, nás přijme - pokud by žádná místo neměla, přijme nás kolej, která podepsala naši nabídku.

Zmiňujete i Cambridge. Proč právě Oxford?

Především kvůli oboru. Dlouho jsem nevěděla, co bych vlastně chtěla studovat, a až teprve nedávno jsem se přiklonila k mezinárodním vztahům. Ty se ovšem ani na jedné z těchto škol na bakalářské úrovni nevyučují - v Oxfordu k nim však může vést obor Filosofie, Politika a Ekonomie, který mne mimo jiné zaujal i svým širokým zaměřením, což znamená, že se zatím nemusím soustředit na konkrétní povolání a budu mít, pokud ho opravdu vystuduji, docela široké možnosti. Na Cambridgi se přímo tento obor neučí, takže už jsem tam pak ani nehledala, protože se člověk v jednom roce stejně může hlásit jen na jednu z těchto dvou univerzit.

Takže jste už delší dobu plánovala to, že se po maturitě vydáte na vysokou školu do zahraničí? U nás v ČR se přece také dají studovat mezinárodní vztahy. Na nějakou z českých univerzit se nebudete hlásit?

Takový malý sen o studiu ve Velké Británii mám v hlavě už od svých 14 let, kdy jsem Británii poprvé navštívila. Když jsem pak začala zjišťovat, že hlásit se na zahraniční školy není tak úplně nemožné, začala jsem pomalu reálně plánovat. Co se českých škol týče, budu si nejspíš posílat přihlášky hlavně tam, kam by mě mohli vzít bez přijímaček, zatím zvažuju matematiku na ČVUT nebo na Karlově univerzitě. Mezinárodní vztahy na univerzitě v zemi jako je Česko mi nepřijdou úplně perspektivní, ale přemýšlela jsem o teritoriálních studiích nebo podobných oborech, které k nim opět mohou vést. Zatím jsem se ale ještě nerozhodla, jestli se na ně budu hlásit - navíc už nemám některé vhodné předměty, protože když jsem se rozhodovala o letošních seminářích, zvažovala jsem spíše přírodovědné obory.

ČTĚTE TAKÉ: Maturantka z jihlavského gymnázia dostala díky svým výsledkům nabídku z univerzity v Oxfordu 

Koukám, že máte velmi široký záběr. Mezinárodní vztahy, matematika... Jaké jsou vaše maturitní předměty?

Čeština, angličtina, matematika a fyzika - což není asi úplně očekávaná kombinace.

Zmiňujete angličtinu. Mluvila jste o jazykovém certifikátu. Jak dlouho se angličtině věnujete? Pilujete ji i nad rámec výuky? Nebo jste talent na jazyky a věříte si, že při přijímačkách na Oxford vám budou stačit znalosti získané na gymnáziu?

S angličtinou jsem začala ještě na základní škole, ale až na gymnáziu jsem se jí mohla více věnovat. Za všechno mohu poděkovat své učitelce, paní Kremínové, díky které jsem pro angličtinu získala opravdové nadšení a hlavně skvělé základy. Mimo výuku jsem občas chodila na hodiny konverzace, ale většinou mi to dlouho nevydrželo, takže jsem se učila hlavně čtením knížek a sledováním seriálů v originále. Při přijímačkách mi znalost zatím stačila, tak doufám, že nebudu mít problém s jazykovými zkouškami a především pak při studiích.

Takže když vše vyjde, tak studium v Oxfordu bude vaše první taková zkušenost v zahraničí? Nebo už máte praxi třeba jako au-pair?

Zatím takovou zkušenost nemám, ale už jsem párkrát Anglii navštívila - byla jsem tam na dva týdny na letní jazykové škole, což byl můj první velký výlet do zahraničí, a poté třeba v rámci školního zájezdu. Zatím nemám plány na letošní prázdniny, takže třeba ještě před Oxfordem nějakou tu zkušenost získám.

Takže je vidět, že cestujete ráda...

To ano. Ráda bych cestovala i více, ale bohužel na to ne vždy je čas a peníze. Přesto mám to štěstí, že se občas podívám do zahraničí, když jedeme občas s týmem na závody v synchronizovaném bruslení mimo republiku.

To jste mi nahrála na další otázku. Kromě školy, co vás ještě zaměstnává? Jaké jsou vaše koníčky?

Primárně především právě bruslení, ale jinak až nezdravě ráda sleduji americké a britské seriály. Dřív jsem také hodně četla a kreslila, ale teď mi přijde, že už na knížky a malůvky nemám tolik času, ale snad se alespoň do čtení zase ponořím, až budu mít po maturitě.

Takže bruslíte závodně? Za jihlavský tým?

Přesně tak. Za tým Starlets.

Minulý týden navštívila Vysočinu ministryně školství Kateřina Valachová. Ta vám předala čestné uznání za vaše výborné studijní výsledky. Asi se nemusím ptát, jak se člověk v takovou chvíli cítí, že?

Docela nervózně. Naštěstí jsem v tom nebyla sama, paní ministryně navštívila jihlavské gymnázium spíše kvůli školnímu sboru a až po jejich prezentaci předala asi 15 vybraným studentům ta čestná uznání. Vše proběhlo poměrně rychle, takže nebyl ani moc prostor na delší rozhovory.

Na závěr se ponořme do vaší budoucnosti. Kde byste chtěla, bez ohledu na to, jestli vyjde, nebo nevyjde studium v Oxfordu, být tak za deset let? Čím byste se chtěla živit?

Tak tuhle otázku si také pokládám. Zatím si nejsem úplně jistá, ale pokud opravdu potvrdím svou nabídku, budu doufat, že s diplomem z Oxfordu z tak širokého oboru, jakým PPE je, nebude zase tak složité najít uplatnění. Zajímají mě vztahy mezi lidmi a zeměmi, ale nejspíš bych nechtěla přímo vstupovat do politiky, myslím, že bych na to nebyla úplně stavěná. Zatím doufám, že budoucí studia mi s tím rozhodnutím trochu pomohou.

Na závěr mi dovolte popřát vám hodně štěstí u maturity a hlavně ať vám vyjde vysněné studium na Oxfordu! A děkuji za rozhovor.

Štítky Oxford, studium, univerzita, rozhovor, Cambridge, Velká Británie, Česko, Kateřina Valachová, Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem nadšená, ale mám i jisté obavy, říká o nabídce studia na Oxfordu studentka jihlavského gymnázia Tereza Maláčová | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.