Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letošní vánoční píseň bude recesí. Navíc chystám song pro záchranáře, říká zpívající hasič z Vysočiny

Skládá hudbu, hraje na kytaru, zpívá, má kapelu, pracuje se dřevem, pěstuje bonsaje. Kromě toho je profesionálním hasičem na stanici v Telči. Říkáte si, že je nemožné toto všechno stíhat? Možné to opravdu je. Důkazem je Jiří Pařil alias Jurič Pařil, kterému už několik let fanoušci neřeknou jinak než zpívající hasič. Má za sebou náročný rok plný koncertování. V létě se ošklivě zranil, i tak ale řádil na pódiích. A už za pár dní dá svým fanouškům už šestý vánoční song.

Máme konec listopadu, rok 2023 jde pomalu do svého finále. Než se dostaneme k Vánocům, můžeš zhodnotit uplynulou letní festivalovou sezonu?
U mě se v letošním roce událo hodně věcí. Například s mojí kapelou jsme v létě odehráli 11 senzačních koncertů stylu městských slavností, pivních festivalů nebo hudebních letních festů.

Poslední koncert, který se konal ve Vystrkově na Humpolecku, byl opravdu výjimečný. S kapelou jsme zde pokřtili mé druhé CD s názvem Jízda. Dále jsme zde ukončili letní sezonu a oslavili výročí 5 let působení Juriče na hudební scéně. Byla to opravdu velká a zdařilá akce.

Zmínil jsi kapelu. V jaké sestavě teď hrajete?
Sestava mé kapely se ucelila, a co se týče samotné produkce, šlape to jako proklatě dobře namazaný stroj! Kapela se skládá ze čtyř členů. Kytara Jan Říha, basa Michal Farka, bicí Jan Štětka a já jako frontman. Hraje nám to úžasně a na pódiu je cítit neskutečná pohoda, náboj, energie, a co se týče samotné improvizace - nemá chybu! Lepší muzikanty a lidi jsem si nemohl ani přát.

Kde probíhají zkoušky a jak často se s kapelou scházíte?
Na začátku léta jsme se scházeli u mě v obýváku, kde jsme sehrávali letní playlist. Během léta to už bylo na individuální přípravě. Dáme si úkoly, na co se zaměřit, a doma už každý piluje sám. V dnešní době PC technologií a různých samplerů není žádný problém trénovat své party doma sám.

Před koncertem sladíš, řekneš si pár informací a jdeš na to! Jak já říkám, není zase úplně žádoucí drtit zkoušku za zkouškou. Pak tě to na koncertě nebaví. Každý muzikant musí být jako sopka před výbuchem než vběhne na pódium! Těšit se na to, až to rozbalí. A toto motto v kapele máme (úsměv).

Hlavně vydat ze sebe to nejlepší a užít si vystoupení, jako by bylo poslední.

Ještě chvíli zůstaneme u léta. Na sítích proběhla informace o tom, že jsi měl nějaký vážný úraz. Co se stalo?
Ano, jak jistě mnozí fanoušci ví, na začátku léta mě potkal nepříjemný úraz. Týden před zahájením našeho koncertního letního turné jsem si nepříjemně pořezal chodidlo pravé nohy křovinořezem. Uťal jsem si šlachu u palce a usekl větší kus nártní kosti. Stalo se mi to při vysíkání v lese a málem jsem se pomoci ani nedovolal. Tímto děkuji skvělým záchranářům ZZS Kraje Vysočina, pobočka Telč, a doktoru Stretavskému, který mě operoval. Podstoupil jsem náročnou dvouhodinovou operaci, nyní, zaplať Pán Bůh, bez větších následků.

Jak jsem zmínil, úraz se mi stal před dlouho očekávaným letním vystoupením naší kapely. Poněvadž jsem bojovník a nic nedám zadarmo, řekl jsem si, že koncerty nezruším, ať se děje, co se děje. Prvních šest koncertů jsem odzpíval v sedě na barové židličce a vydal ze sebe všechno! Po pravdě, po koncertě jsem padal doslova na hubu. Ono skákat celý koncert na jedné noze je opravdu náročné.

A co ve studiu, máš na svém kontě nějaké nové písničky?
Ve studiu jsem letos nahrál pět nových písní a samozřejmě i vánoční song. Ovšem letošní koleda bude trochu odlišná. Pojal jsem ji v recesním duchu v hudebním rock and roll stylu! Jsem zvědavý na reakci mých fanoušků.

Vánoční song, to už je tvoje každoroční tradice. Prozradíš víc, jaký letos bude?
V letošním roce jsem si pro své fanoušky opět připravil další, v řadě již šestou vánoční píseň. Dělal jsem ji opět poměrně v tlaku. Měl jsem na ni poměrně málo času, ale věřím tomu, že se bude líbit.

Vánoční song Ctíme české Vánoce jsem pojal poněkud netradičně. Jedná se o moji první vánoční recesní píseň, která upozorňuje na neblahých vliv amerických zvyků, například obtloustlého Santy Clause, který se snaží vytlačit našeho Ježíška.

Píseň jsme natáčeli opět v nahrávacím studiu AB Records, hudební aranž mi obstaral Vladimír Budík. Rád ji letos o Vánocích zazpívám svým fanouškům.

Kdy ji poprvé pustíš do světa?
Premiéra písně je plánovaná na pátek 1. prosince a posluchači ji mohou slyšet na všech hudebních platformách Spotify, Apple music a tak dále. Nebo na mém kanálu YouTube.

A chystáš během adventu ještě něco dalšího?
Určitě. Tímto bych chtěl pozvat všechny čtenáře Drbny na mé vánoční vystoupení, která se budou konat v sobotu 2. prosince na Ranči v Telči a dále v neděli 10. prosince na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. A pak do Dačic na pátek v 15. prosince v Chaloupce Pod Lipkami.

Jurič Pařil 

Už sedmnáct let je profesionálním hasičem. K nim totiž tíhnul už od mala. Podobně to má i s hudbou, které se věnuje taky řadu let. Je zpěvákem, textařem a zároveň hudebním skladatelem. Během posledních 11 let složil více než 50 písní, na kontě má dvě autorská alba. 

A co příští rok? Už máš nějaké plány?
Plánů a myšlenek mám stále hodně, akorát toho času nezbývá. Kromě hudby mě baví i práce se dřevem, pěstování bonsají atd.

Za zmínku stojí třeba to, že mám rozpracovaný další slibný song, kterým bych chtěl poděkovat všem záchranářům a zdravotním sestřičkám, kterých si moc za jejich obětavou práci vážím. Jako hasič se s těmito „anděly" potkávám dennodenně. Myslím si, že by si zasloužili opravdu pěknou oslavnou píseň.

Tenhle song mi začal v hlavě vznikat v létě, když jsem byl připoutaný na lůžku při zmiňovaném úrazu. Takže se dá říct, že inspirace bylo víc než dost.

To je pěkné gesto…
Domnívám se, že tuto práci záchranáře jak u hasičů, tak třeba u ZZS, nemůže dělat každý. Jen ten, kdo má srdce na správném místě. Pomáhat lidem je to nejušlechtilejší povolání. Pro každého je to čest stát v čele složek IZS. Nebo mělo by to tak aspoň být.

Ještě bych rád závěrem poděkoval všem pořadatelům, kteří nám umožnili koncertovat, a věřím v další slibnou spolupráci. V dnešní době tisíců kapel je velice těžké dostat šanci. O to víc si jí ceníme a děkujeme!

A ještě bych chtěl poděkovat všem fanouškům, posluchačům a přátelům, kteří nám fandí a podporují nás v hudební tvorbě. Všem čtenářům Jihlavské Drbny přeji příjemné a klidné Vánoce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jiřího Pařila

Štítky rozhovor, zpěvák, hasič, Vánoce, advent, píseň, hudba, koncert, festival, Jiří Pařil, Jurič, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní vánoční píseň bude recesí. Navíc chystám song pro záchranáře, říká zpívající hasič z Vysočiny | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.