Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Gymnastika v Batelově slaví 20 let. Bez snahy dětí a lásky ke sportu by nebylo nic, říká trenérka Nataliya Borysyuk

V Batelově na Jihlavsku se už dvacet let cvičí pro někoho možná trochu nezvyklý druh gymnastiky. Řeč je o akrobatické gymnastice, které se věnuje trenérka Nataliya Borysyuk. Sama pochází ze sportovní rodiny, jak sama říká, dětství trávila převážně v tělocvičně. Rukama jí coby trenérce akrobatické gymnastiky v ČR prošlo zhruba 250 dětí. Jak moc jsou její svěřenci úspěšní? A jak probíhala oslava 20. výročí? Nejen o tom jsme si s Nataliyou povídaly v rozhovoru.

Z oslav 20 let AKRO-BAT, foto: Tetiana Iliushchenko

Na začátek mi nedá nezeptat se na vaše začátky s gymnastikou. Kdy jste se jí vy sama začala věnovat?
Já sama pocházím ze sportovní rodiny. Maminka a taťka byli celý život trenéry ve sportovní škole. Když byli mladší, tak trénovali sportovní gymnastiku, potom se věnovali už jenom akrobatické gymnastice. Je to sportovní škola na Ukrajině ve městě Vinnica. Funguje už více než 60 let. Vždy začínali náborem začátečníků. Pak do dětí dva až tři roky vkládají veškeré základy gymnastiky. Poté děti postupují do dalších pokročilejších skupin.

Nataliya Borysyuk
Je absolventkou magisterského studia obor učitel tělesné výchovy a trenér. Vysokou školu vystudovala na Ukrajině, nostrifikační zkoušky absolvovala v Brně.

Na vysoké škole se seznámila se svým manželem, který se celý život věnuje fotbalu, na Ukrajině se mu věnoval profesionálně. Mezi lety 2002 a 2003 hrál za B tým v Batelově. Momentálně se věnuje trénování přípravky a žáků.

Starší dcera Anna stála u zrodu AKRO-BAT, akobatické gymnastice se nyní věnuje i mladší dcera Valentina. Syn Andrej hraje se svým otcem fotbal.

Takže já jsem začínala s rodiči, v tělocvičně jsem byla odmalička. Začala jsem v nějakých šesti, sedmi letech. A pak už jsem v trénování pokračovala sama. Moc úspěchů ale u mě nebylo. Přiznám se, že jsem se hodně bála, když jsem měla dělat třeba salto vzad nebo flik (jeden z prvků v gymnastice, pozn. redakce) a další těžké prvky. Teď mi to ale při práci s dětmi vůbec nevadí. Důležité je, aby děti měly správnou průpravu, základ, a to pak využijí ve všech sportech.

Můžete zavzpomínat na začátky akrobatické gymnastiky v Batelově? Letos váš oddíl slaví už dvacet let. Kdo stál u zrodu a jak vůbec vznikla myšlenka přinést do Batelova akrobatickou gymnastiku?
O tom, že v Batelově založíme AKRO-BAT, jsme přemýšleli už v roce 2003, kdy jsme přijeli do České republiky. Na ZŠ Batelov fungoval kroužek gymnastiky pod vedením paní učitelky Simony Benešové. Holky pravidelně jezdily na školní závody. Tenkrát jsme tam jeli taky, protože naše dcera na ten kroužek chodila. A tam jsme se seznámili s trenérkami z gymnastického klubu Gloxi club Jihlava, to byl oddíl právě akrobatické gymnastiky na Bedřichově. Tak tam jsme s nimi začali spolupracovat, a v ČR tak byly tři kluby akrobatické gymnastiky – TJ Bohemians Praha, Gloxi club Jihlava a batelovský AKRO-BAT.

Takže jste s trénováním začali hned po příchodu do ČR?
První nábor dětí proběhl ve školním roce 2003 – 2004 hned v září, trénovala jsem já a moje maminka Nina Galková. Tréninky byly třikrát týdně, podporovalo nás vedení školy. Na začátku chodilo zhruba 15 gymnastek. Hned v roce 2004 jsme měli první velký úspěch – Anna Borysyuk a Tereza Svatková (ženský pár) jely na Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v Jihlavě. A potom se vše rozjelo ve velkém… (smích).

V ČR se akrobatické gymnastice věnuje pět oddílů: TJ Bohemians Praha, Sejgym Praha, TJ Sokol Brandýs nad Labem, Gymnastika M&E Havířov a TJ Sokol Batelov AKRO -BAT.

Bylo hodně závodů, hodně soustředění, hodně slz, hodně seznámení s novými elementy… Bylo umístění na medailových příčkách. Nejlepší byla v roce 2009 zlatá medaile v Praze na Mistrovství ČR, konkrétně to byla ženská trojice Zuzana Benešová, Anna Borysyuk, Denisa Novotná. O dva roky později to bylo na MČR druhé místo – to byla trojice Natálie Pekárková, Andrea Tománková, Dominika Plachá. A třetí místo ženská trojice Šárka Pokorná, Denisa Vlastníková, Kamila Svěráková.

A ještě k Tereze Svatkové – ta potom přešla do zmíněného jihlavského klubu a tam získala na Mistrovství ČR v ženském páru druhé místo a třetí místo v ženské trojici.

Z oslav 20 let AKRO-BAT, foto: Tetiana Iliushchenko

To jsou velké úspěchy…
Úspěšné období skončilo v roce 2012, do roku 2016 jsme měli přestávku. Zemřel můj tatínek a narodila se mi dvojčata. Hned po mateřské jsme ale pokračovali. Samy děti měly zájem o tréninky. Některé ale po pauze začaly od začátku. Nakonec si to ale sedlo, a opět jsme začali objíždět závody pořádané Gymnastickou federací. Začali jsme také jezdit na oddílové závody do Prahy, na Klokánek. V té době jsme v AKRO-BATu měli více než 30 dětí.

Z oslav 20 let AKRO-BAT, foto: Tetiana Iliushchenko

V jakém věku je nejlepší začít s gymnastikou?
Nejlepší věk je kolem 6 let, ale děti, které jsou od přírody talentované, určitě mohou začít dřív. Každý klub vždy má takový nějaký talent. Ideální je, když se začátkem školy děti začnou s gymnastikou. Vždy ale musí být zachovaný režim škola – kroužek.

Jak s vaším oddílem zahýbal covid? Pozorujete, že po pandemii děti zlenivěly? Že se nechtějí tolik hýbat?
Po covidu děti trochu zlenivěly, opravdoví sportovci ale neztráceli čas a závodili jsme on-line.

Akrobatické prvky se dělí na svě skupiny - dynamické a statické

Dynamické: Kotoul dopředu a dozadu, přemety dopředu a dozadu, salto vpřed i vzad, hvězda, hvězda na jedné ruce, rondat, flik.
Statické: stojka (na rukou, na hlavě, na loktech), most, provaz.

U všech prvků je při soutěžích důležitá výdrž tři vteřiny.

Jak je na tom váš oddíl aktuálně? Kolik trénujete dětí?
Teď momentálně máme kolem 60 dětí, před dvěma lety jsem začala trénovat také holky v sousední Dolní Cerekvi. Tam je zhruba dvacítka dětí. Také tam nám obec i místní škola vyšly vstříc a v tamní hale můžeme trénovat dvakrát týdně.

A od roku 2022 se náš oddíl, Batelov i Dolní Cerekev, připojil k TJ Sokol Batelov.

Z oslav 20 let AKRO-BAT, foto: Tetiana Iliushchenko

Letos slavíte 20 let. Už proběhla nějaká oslava?
Ano, oslava proběhla v polovině června. Každá oslava s sebou nese nějaké organizační problémy. Šlo o to vymyslet nějaký program, udělat posezení, zajistit občerstvení, pozvat bývalé sportovce, sehnat sponzory, předvést, co naše děti umí. Oslava se konala v Batelově na hřišti Sokola a vše vyšlo na jedničku včetně počasí. Všichni byli sehraní, nechyběl fotokoutek, závody dětí i dospělých, občerstvení, dárky. Bylo to vydařené sobotní dopoledne.

Na každou takovou akci vždy zveme členy, kteří náš oddíl v minulosti reprezentovali. Každý rok s našimi sportovci děláme společné focení, nástěnky, píšeme články do zpravodaje.

Oslavy 20. výročí AKRO-BAT

Středa, 5. července 2023, 16:35

Oslavy 20. výročí AKRO-BAT
Oslavy 20. výročí AKRO-BAT

Máte spočítáno, kolik dětí oddílem prošlo?
Odhadem to bylo tak 250 dětí, možná i víc.

Z oslav 20 let AKRO-BAT, foto: Tetiana Iliushchenko

Jaké máte další plány do budoucna? Kam by se AKRO-BAT mohl dál posunout?
Vždy jsou a budou nějaké plány do budoucna. Potřebujeme trenéry, choreografy… Možná k nám zkusím pozvat na pár měsíců mladé trenéry ze zmíněné ukrajinské školy. A také bych ráda na akrobatickou gymnastiku nalákala víc kluků, protože existuje kategorie smíšený pár, mužský pár a také mužská čtyřka.

Na závěr bych moc ráda poděkovala všem dětem, které náš sport mají rády, protože bez jejich snahy a lásky by nebylo nic.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tetiana Iliushchenko, soukromý archiv Nataliye Borysyuk

Štítky rozhovor, gymnastika, akrobatická, sport, Batelov, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnastika v Batelově slaví 20 let. Bez snahy dětí a lásky ke sportu by nebylo nic, říká trenérka Nataliya Borysyuk | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.