Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V neděli zapálíme první svíčku na adventním věnci. Co dělat v případě, že začne hořet?

Už za pět dní, tedy v neděli, se v mnoha domácnostech rozhoří první svíčka na adventním věnci. To je známka toho, že nejkrásnější svátky v roce jsou opravdu blízko. Aby se tato rodinná pohoda a idyla nezměnila z minuty na minutu v neštěstí, ztráty na životech a majetku, je nutné, abychom dbali následujících rad a doporučení.

Na začátku všeho je správný výběr adventního věnce. Pokud bude pouze okrasou na stole a nebudeme svíce na něm zapalovat, pak se nemusíme ničeho bát. Už sám výrobce je povinen na věnci uvést, zda je určen pouze k dekorativním účelům, nebo zda svíce lze zapalovat. U věnců, na kterých se svíce zapalují, je nezbytné, aby svíce byly umístěny na nehořlavé podložce či v nehořlavém kalíšku.

„V okolí svíčky také nesmí být žádný hořlavý materiál – tím jsou myšleny stuhy, ozdoby atd. Důležitý je i výběr místa, kam věnec položíme. Měl by se nacházet na stabilním místě a pod věncem by měla být podložka z nehořlavého materiálu. Zcela nevhodnými místy jsou taková, kde je průvan – například umístění u oken a v blízkosti záclon. Dalším nevhodným místem je umístění vedle sedací soupravy či jiných textilií,“ upozorňuje Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů.

Věnec také nedáváme do poliček nebo skříní, protože zde hrozí rychlé přenesení ohně na nábytek a zařízení bytu. Zapálenou svíčku rozhodně nenecháváme bez dozoru, a to zejména v přítomnosti dětí nebo domácích zvířat. Svíčky také řádně zhasínáme, a to vždy, když opouštíme domov nebo jdeme spát.

Během požáru zachovejme chladnou hlavu 

„Pokud už by už k té nešťastné události došlo a v naší domácnosti vypukl požár, je především důležité zachovat si chladnou hlavu a uvědomit si, že nejdůležitější je záchrana lidského života a až poté materiální hodnoty. Do hašení požáru malého rozsahu se většinou pustíme sami. I v těchto případech je velmi důležité, abychom zohlednili vlastní bezpečnost. Je-li to možné, je nutné zabránit požáru v jeho dalším šíření. Stejně tak důležité je oznámit požár hasičům, a to na linky tísňového volání 150 a 112. Pokud se v hořícím bytě či domě nachází více lidí, je naší povinností je varovat a snažit se jim maximálně pomoci,“ sdělila k případně již vypuklému požáru Musilová.

Samozřejmě lze riziko snížit. Takovými účinnými pomocníky v naší domácnosti jsou autonomní hlásiče požáru. Jsou levné a efektivní. V případě požáru nás dokážou velmi rychle vzbudit a na požár upozornit. Jejich instalace je opravdu velmi jednoduchá.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky advent, věnec, svíčka, požár, hasiči, adventní věnec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli zapálíme první svíčku na adventním věnci. Co dělat v případě, že začne hořet? | Radilka | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.