Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Mějme odvahu postavit se nenávisti

Červená středa je iniciativa, která propaguje víru a toleranci ve společnosti a je solidární s těmi, kteří kvůli svému vyznání čelí útlaku – červena barva je symbolem krve pronásledovaných a utlačovaných věřících.

V Polné se akce na podporu perzekuovaných věřících konala už podruhé. Symboličtější místo pro takovou akci bychom asi hledali těžko. V Polné zažili, jaké to je, když je někdo pronásledován kvůli tomu, k jaké víře se hlásí. Hilsneriáda byla ukázkovým případem a projevem antisemitismu obludných rozměrů.

A antisemitismus bohužel ve světě vidíme i dnes. V Polné jsme si se zástupci tří církví připomněli také děsivé události 7. října, kdy Hamás začal s teroristickými útoky na Izrael, a uctili jsme památku obětí.

V dnešní době vidíme nejenom nárůst antisemitismu, ale také útlak jiných náboženských skupin na mnoha místech světa. Pro nejrůznější autoritáře a diktátory je víra velkým nepřítelem a strašákem. Nenávidí totiž svobodu, kterou víra dává.

Síla davové nenávisti 

Co mě moc těší, je, že se akce zúčastnili jak místní, tak obyvatelé z okolí. Polná symbolizuje místo, kde se během hilsneriády naplno ukázala síla davové nenávisti, ale také dokládá i to, že se našly osobnosti, které se nebály jít proti proudu a dokázaly se nenávisti postavit. Věřím, že bychom si z toho měli dnes brát příklad a měli bychom podporovat ty, kteří jsou kvůli svému náboženství, ale také třeba názorům, barvě pleti či sexuální orientaci pronásledováni či znevýhodňováni.

Citace z díla Elieho Wiesela, přítele Václava Havla, který přežil Osvětim a stal se držitelem Nobelovy ceny, z úst katolického faráře, vzala za srdce. Stejně jako modlitba za zemřelé v hebrejštině od paní Anny Mirjam Wagnerové.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytnuto Evou Decroix

Štítky červená středa, víra, antisemitismus, Eva Decroix, Polná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mějme odvahu postavit se nenávisti | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.