Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Český slavík 21: Největší bizár televizní zábavy od vystoupení kouzelníka Žita

Prvenství ve zlatém fondu televizního bizáru dlouho držel latentní nácek Daniel Landa, který v roce 2012 nakráčel na vyhlašování Českého slavíka s kohoutem v náručí a prohlásil, že se z něj stal kouzelník Žito. Včera se Landovo prvenství otřáslo v základech, zlatý fond se totiž rozrostl o výjevy z vyhlašování hudebních cen Český slavík 21, které mu zdatně konkurovaly.

Kdo je Eva Burešová?

Večer, kdy byly vyhlášeny podle organizátorů nejprestižnější české hudební ceny Český slavík 21, zahájila v Hudebním divadle Karlín píseň Do nebe se propadám od kapely Kryštof. Richard Krajčo doslova zářil v saku se zlatými flitry. Na stupnici bizáru sice Richardovo sako získalo pouhé dva body z deseti možných, ale tato letmá vzpomínka na krále blyštivých outfitů Dana Nekonečného se stala předzvěstí událostí, které se měly osudný večer stát. Rozjezd bizarního expresu byl příjemně pozvolný.

„Dobrý večer, já vím, že mě asi spousta z vás vůbec nezná,“ představila se se slzou v oku u řečnického pultíku výherkyně bronzového slavíka mezi zpěvačkami Eva Burešová. Ať už je Eva Burešová kdokoliv, měla pravdu. Kromě pravdy však měla také zdravou dávku sebereflexe, kterou ten večer bohužel postrádalo hned několik dalších lidí v sále.

Příkladem nedostatku sebereflexe by mohl být už tradičně Jiří Burian aka Kapitán Demo, kterému je 43 let a pořád mu přijde, že publikum vyhodnotí jako zábavu k popukání, když si na sebe interpret vezme velkou bundu a svým projevem bude parodovat rappery. To nebylo cool ani v roce 2012, kdy s touto aktivitou Jiří Burian začínal.

Bronzového slavíka v kategorii skupina získala kapela Kabát, jejíž členové neseděli v sále, ale na pódium si pro cenu přišli ze zákulisí. „My jsme stáli vzadu, abysme nemuseli mít roušky,“ byla první slova Pepy Vojtka. Vzduchem Hudebního divadla Karlín se začal linout závan odporu k proticovidovým opatřením, ale zatím velmi slabý. Sluší se podotknout, že všichni členové kapely jsou očkovaní.

„Občas, když takhle jedu autem někde a přeladím si český rádio, tak se mi udělá úplně fyzicky zle a musím zastavit, abych se vyblil vedle auta“

Vyhlašování kategorie hip hop a rap bylo tuze zábavné. Fanoušky rapu nemohlo potěšit to, že na třetím místě skončil Raego, který dělá rap asi jako David Deyl. O míře popularity oceněného interpreta svědčí i fakt, že jeho jméno nedokázal vyslovit ani Zdeněk Godla, který cenu předával.

To pravé mňam mňam však mělo přijít o pár chvil později, kdy si pro zlatého slavíka v kategorii hip hop a rap přišel Řezník. „Upřímně jsem měl velkou radost, když tahleta anketa kdysi skončila a doufal jsem, že už se nikdy nebude obnovovat,“ začal svůj proslov Řezník, který byl v roce 2013 vyřazen z kategorie hvězda internetu, ačkoliv by původně právě v této kategorii vyhrál. Pořadatelé ho tehdy vyškrtli před koncem hlasování z důvodu násilné a vulgární tvorby.

„Myslím si, že česká pop music je už desítky let na úplným dnu. Nedá se to vůbec poslouchat. Myslím si, že to absolutně nekopíruje nějaký zahraniční trendy, nejde to s dobou. Občas, když takhle jedu autem někde a přeladím si český rádio, tak se mi udělá úplně fyzicky zle a musím zastavit, abych se vyblil vedle auta,“ řekl Řezník před napůl zaraženým a napůl na výsost pobaveným publikem a dodal, že anketa podle něj nekoresponduje s tím, co je skutečně populární.

„O popularitě rozhodujou mladý lidi, který na tuhletu anketu kašlou. Je to spíš takovej žebříček toho, co poslouchaj ženský padesát, šedesát plus,“ vystihl Řezník skutečný problém ankety Český slavík. „Myslím si, že tady u nás jsou šikovný, talentovaný, progresivní umělci, ale ti tady dneska neseděj v tomhle sále,“ uzavřel svůj hejt Řezník za dohledu moderátorů Aleše Hámy a Ondřeje Sokola a předávajícího Jakuba Horáka.

Utěšitelka české hudební scény Monika Bagárová

Když Řezník odcházel z pódia se slavíkem, část diváků tleskala a část mlčela nebo pískala. Zhojit rány, které Řezník zasadil české scéně populární hudby, se pokusila Monika Bagárová. Ta přišla předat stříbrného slavíka v kategorii zpěvák. „K panu Řezníkovi. Podle mě jste shnilá plesnivá osoba, která se schovává pod maskou a vlastně nemá ani odvahu ukázat svoji tvář,“ řekla Monika na adresu Řezníka.

Vzápětí se Monika Bagárová obrátila na své kolegy pod pódiem. „Vy, mí drazí, kolegové, jste úžasní muzikanti, talentovaní lidi a já vám všem držím palce a vážím si vás. A myslím si, že jsme skvělá scéna,“ plácala sebe a své kolegy po zádech porotkyně právě probíhající řady SuperStar. Slova Řezníka se Moniky evidentně dotkla, což možná bude způsobeno tím, že právě ona zapadá do kategorie, kterou poslouchají ženský padesát, šedesát plus.

Mašinfíra bizarního expresu Karel Janeček

Mašinfírou bizarního expresu se toho večera stal samotný majitel ankety Český slavík 21 Karel Janeček, který se nechává titulovat jako společenský reformátor. Janeček přišel na pódium, aby předal cenu absolutní slavík, ale na to v průběhu svého plamenného projevu zapomněl.

Své několikaminutové vystoupení začal Janeček úvahou nad tím, že je společnost v České republice rozdělená, což označil za obrovský problém. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ řekl a v tu chvíli rozdělil i společnost přímo v divadle. Jedna polovina publika nadšeně tleskala, druhá zaraženě koukala na to, jak si miliardář koupil svůj čas v hlavním vysílacím čase nejsledovanější české televize, aby ho využil k přednášce na téma situace v českém zdravotnictví.

Publiku začalo pomalu docházet, že Karel Janeček právě rozjíždí prezidentskou kampaň a svůj první předvolební projev završil ve velkém stylu. „Naši svobodu musíme ochránit, děkuji všem,“ zvolal, zvedl dva prsty jako známé gesto symbolizující vítězství a otočil se k odchodu. „A můžeme to vyhlásit?“ zastavil Janečka Aleš Háma. Aha. Vlastně. Kvůli Českému slavíkovi jsem přišel na pódium, málem bych zapomněl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TV Nova

Štítky komentář, kultura, Český slavík 21, Karel Janeček, Praha, Český slavík, Martin Pohl, Daniel Landa, hudební skupina, Monika Bagárová, Eva Burešová, anketa, Richard Krajčo, Hudební divadlo Karlín, zábava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český slavík 21: Největší bizár televizní zábavy od vystoupení kouzelníka Žita | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.