Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Na kolik pereš? aneb Tatínkem na plný úvazek

Trojice puberťáků a otec, který sice neprošel základním vojenským výcvikem, ale za léta strávená v turistickém oddíle nasbíral kupu zálesáckých dovedností. Střídavá péče se třemi teenagery musí být přeci brnkačka!

Umím rozdělat oheň jedinou sirkou s pomocí březové kůry i bez ní (té kůry). Hravě určím, kde je sever, přespím v divočině, vyrobím dlahu na zlomenou hnátu pomocí dvou klacků a opasku, uvařím čaj z jehličí a malinového listí…

Navíc mě moje máma, přibližně ve stejném věku, v jakém jsou teď moje ratolesti, naučila (spíš teda přinutila naučit se) obstojně uvařit, vyžehlit a samozřejmě všechny zbytečnosti jako vysávání, vytírání podlahy, piglování oken...

Postarat se o domácnost a tři milované děti není žádná atomová fyzika, to přece v pohodě zvládnu – zvládnete. Zvlášť, když vám k tomu dám pár užitečných rad. Protože, ruku na srdce, někdy to tak trochu atomová fyzika je.

Gauč už moc neužijete

Vlastně nejde ani tak o radu jako upozornění. Představa o stereotypním rozdělení rolí v domácnosti, kdy živitel natažený na pohovce přemítá, jak by ještě bylo možné vylepšit svět, a do běla rozžhavené mozkové závity chladí plzeňskou dvanáctkou, je definitivně v prachu.

Přijetím střídavé péče se z vás stává osoba dvojjediná, především však hospodyňka. Na válení se, jen tak v trenýrkách, skutečně nezbývá čas. A když je uklizeno po večeři, na lince se nehromadí nádobí a prádlo je úhledně poskládané v prádelníku, buďte si jisti, že váš gauč okupují dětičky, které ovladač od televize hned tak nevydají. Nezoufejte! Pořád jsou tu sudé týdny.

Praní je věda, ale existují už i chytré pračky

Přitom, co je na tom složitého? Hodit prádlo do pračky, nasypat prášek, nastavit program a teplotu, zapnout. Problém nastává ve chvíli, kdy se v hromadě špinavého prádla objeví podprsenky vašich dospívajících dcer, pruhovaná trika – zelená, bílá…červená, bílá…modrá, bílá…A co nejrůznější nažehlovačky a flitry? Do toho trika a kalhoty vašeho syna, „zasviněné“ od všeho možného. Meloun, třešně nebo zmrzlina jsou hračka, ale co třeba pryskyřice, lepidlo nebo nafta?

Už jste někdy zkusili zavést debatu na téma praní? Ženy na vás budou hledět jako na zjevení, podle toho, kolik znalostí v této oblasti projevíte. Rychle ale zjistíte, že ani ony v tom nemají tak úplně jasno, a perou víceméně podle zaběhnutých zvyklostí svých maminek. Většina se neshodne ani na teplotě, ani na volbě prášku, ani na způsobu třídění.

Praní je totiž hotová věda, a když do ní proniknete, hodně ušetříte – na vodě, prášku i oblečení. Chytré praní s chytrou pračkou je na delší povídání, takže ho nechám na příště.

Lednička není skříň na jídlo – rozhodně ne na všechno

S lednicí je to vlastně podobné a jeden žasne, co všechno ji za posledních pár let chytří programátoři a konstruktéři zvládli naučit. Možná vám ale bude pro začátek stačit pár základních informací.

Pokud přijdete z nákupu a všechno, kromě pečiva, rovnou lifrujete do lednice, děláte velkou chybu. Zvláště u ovoce a zeleniny to může být problém – věřím, že jste je vůli svým dítkům taky začali nakupovat.

Tak třeba rajčata ztrácejí v chladničce svoji chuť i konzistenci. V košíku nebo na míse v kuchyni jim bude mnohem líp, tedy když je předtím vyndáte z mikrotenového sáčku. Stejné je to s bramborami. V chladu ledničky se rozpadá škrob a brambory začínají sládnout. Vlhkost hromadící se ve spodním šupleti lednice neprospívá ani cibuli a česneku. Měknou a brzy zplesniví. Lednice je tabu taky pro jablka, banány nebo veškeré citrusy.

O tom, co, jak a kam v lednici nebo mrazáku, bych se asi taky měl víc rozepsat. Nechám to tedy na některý z dalších příspěvků.

A pak jsou tu ještě myčka, žehlička, mikrovlnka, sušička, chytré hrnce, kuchyňský robot…Určitě jste si všimli, že ve výčtu nefigurují televize nebo audiosystém ani vrtačka, úhlová bruska nebo sekačka na trávu. Rejstřík používaných spotřebičů a technologických hraček pro dospěláky se vám se střídavkou totiž významně „uhýbá“ dosud neprobádaným směrem. A kupodivu si ani nikdo ani neťuká na čelo, když na toto téma začnete debatu u piva. Naopak. Ženy jen obdivně jihnou a někteří pánové skrytě závidí nově nabité dovednosti.

Pokud své děti, stejně jako já, milujete nade vše, a podařilo se vám o tom přesvědčit i soudkyni, která je následně svěřila do střídavé péče, pouštíte se do úplně nového dobrodružství, které ale určitě stojí za to. Vším, čím jsem byl, byl jsem rád, píše Neruda. A já dodávám, že tátou na plný úvazek jsem a budu úplně nejradši.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky blog, otec, domácí práce, střídavá péče, pračka, prášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kolik pereš? aneb Tatínkem na plný úvazek | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.