Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

3+1 tip, jak naučit děti hospodařit s penězi

PR článek

Čím dříve se děti naučí hospodařit s penězi, tím lépe. v dospělosti jim taková znalost ušetří spoustu trápení. Pravděpodobně poznají nevýhodnou půjčku a naučí se vyjít s výplatou, a ještě si našetřit na vysněnou dovolenou. Podívejte se na čtyři praktické tipy, jak s dětmi rozvíjet finanční gramotnost a naučit je hospodařit s penězi.

Dávejte dětem pravidelně kapesné

Jedině s vlastními penězi se děti naučí, jak mají utrácet. Nastavte si podle věku dítěte adekvátní částku, kterou budete svému potomkovi pravidelně dávat.

Průměrná výše kapesného v Česku se pohybuje kolem 200–300 Kč měsíčně. Částku volte podle věku a svých vlastních finančních možností. Nejde totiž ani tak o výslednou částku jako o pravidelnost, se kterou děti kapesné dostávají.

Díky kapesnému se totiž učí zacházet s penězi a zjistí, jakou hodnotu peníze mají. Děti také brzy přijdou na to, že když si koupí něco, co chtějí, možná jim nezbude na to, co doopravdy potřebují.

Mladším dětem můžete dávat kapesné týdně, těm starším pak jednou za měsíc. Nechte je zkusit si sestavit vlastní rozpočet tak, aby s kapesným po určenou dobu vyšly.

Nejspíš to nepůjde hned, ale kapesné slouží právě k tomu, aby se naučily hospodařit s omezenými prostředky.

Místo prasátka spoléhejte na bankovní účet

Menším dětem postačí prasátko nebo malá peněženka, kam si schovají drobné na zmrzlinu. U větších dětí, které už chodí do školy a začínají mít vlastní povinnosti, se hodí přejít na sofistikovanější způsob nakládání s penězi.

Jedním z nich je dětský účet. Na rozdíl od prasátka do něj máte přístup odkudkoli a snadno si můžete s dětmi projít, za co a kolik utrácí. To je naučí si lépe představit hodnotu peněz a v budoucnu například uváženěji nakupovat.

Na dětský účet jim snadno pošlete kapesné, se kterým pak v rámci určitého časového období mohou libovolně manipulovat.

Vy máte navíc kontrolu nad tím, za co děti utrácí a můžete je v utrácení usměrnit.

Aby se ale děti naučily samy hospodařit a přenesly si zdravé finanční návyky do dospělosti, nechte je dělat chyby. Jen taky se zjistí, jak s penězi příště zacházet lépe.

Vlastní bankovní účet je naučí se také zorientovat ve světě peněz. Například jak se používá platební karta nebo jak funguje výběr hotovosti z bankomatu.

S dětmi můžete také na účtu nastavit limity, které jim pomohou držet utrácení na uzdě.

Tip: Pro vysokoškoláky se pak hodí založit studentský účet.  Česká spořitelna nabízí Plus účet, ke kterému dostanou spořicí účet, platební kartu a účet v cizí měně v případě, že se chystají například studovat v zahraničí.

Naučte je šetřit si na vysněnou věc

Pokud dítě touží po konkrétní věci jako je například nový mobil, značkové oblečení nebo sportovní vybavení, naučte ho si na vysněnou věc našetřit. Nedávejte automaticky dětem peníze na všechno, po čem zrovna touží.

Vysvětlete dětem principy spoření peněz a založte jim k tomu například dětský spořicí účet. Na ten si mohou každý měsíc část kapesného odložit a peníze použít, až si našetří dostatečnou částku.

Děti mohou svůj spořicí účet využít také na finanční dárky od babiček a dalších příbuzných. Nebo třeba na různé výdělky z brigád. Tím, že si peníze „odloží“ a nebudou je mít tak na očích, pro ně bude snazší je hned neutratit.

Starším dětem pak můžete rovnou vysvětlit, proč je vhodnější své peníze rozdělovat na více různých účtů.

Mluvte s dětmi o penězích a rozvíjejte jejich finanční gramotnost

Pravidelné kapesné dětem slouží především jako vzdělávací nástroj, díky kterému se snadno naučí základy finanční gramotnosti.

Mluvte doma o financích a rozvíjejte s dětmi postupně jejich znalosti. Vysvětlete jim, že v situaci, kdy potřebují nakoupit jídlo, nemohou všechny peníze utratit například za sladkosti.

Můžete je začít učit i jak si rozdělit kapesné a neutratit všechno najednou hned v okamžiku, kdy dostanou peníze.  

Pokud se v rodině potýkáte se složitější finanční situací, i do té děti zasvěťte. Například dočasným snížením kapesného můžete dětem ukázat, že je na čase začít víc přemýšlet nad výdaji.

Starším dětem můžete vysvětlit, jak fungují různé slevové programy nebo výhodné nabídky a vést je k zodpovědnějšímu utrácení.

Například Česká spořitelna přes program Moneyback vrací určitou částku každý měsíc na účet nebo získáte slevy za nákupy u vybraných obchodníků.

Děti tak můžete naučit, že se vyplatí sledovat různé nabídky a využívat slevové akce, aby platily méně, než musí.

Ohodnoť článek

Štítky peníze, finanční gramotnost, Česká spořitelna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

3+1 tip, jak naučit děti hospodařit s penězi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.