Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Protikuřácký zákon patří letos k prioritám resortu zdravotnictví

Protikuřácký zákon zahrnující i ochranu zdraví před škodlivými účinky alkoholu a nelegálních drog, zákon o neziskových nemocnicích a zákony o vzdělávání lékařů a ostatních zdravotníků jsou podle legislativní náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové tři hlavní priority patnáctibodového legislativního plánu ministerstva zdravotnictví pro letošní rok.

„Zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami máme v připomínkovém řízení a chtěli bychom ho dát co nejdříve vládě," uvedla Arnoštová. Norma by měla být účinná od ledna 2016. Navržen je úplný zákaz kouření tam, kde se podává teplé jídlo. Na milion korun má stoupnout pokuta za nalití alkoholu dospívajícím. Novinkou je komplexní přístup a zřízení státního fondu integrované protidrogové politiky, do kterého by plynul podíl ze spotřební daně za alkohol a cigarety a z loterijní daně.

Zákon o neziskových nemocnicích by měla vláda dostat v červnu, kdy už podle původních plánů měl zákon platit. Účinnost se navrhuje od července 2016. „Na žádost zaměstnavatelů a lékařské veřejnosti se vše posunulo, chtěli více času na projednání připomínek," vysvětlila náměstkyně. Neziskové nemocnice by měly mít platové tabulky, původně navržené smluvní platy padly. Nemocnice by byly osvobozeny od daní z příjmu a měly by jistou smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Zákon upravující podmínky k získávání a uznávání odborné a specializované způsobilosti pro lékaře, zubaře a lékárníky by vláda měla dostat v dubnu. „Jde o zjednodušení systému vzdělávání, zpřesnění definic a pojmů a zjednodušení procesu udělování akreditací," uvedla náměstkyně. Počty atestačních oborů by se měly omezit. „Chceme dostat lékaře rychleji do praxe, aby nemuseli dlouho být pod odborným dohledem," shrnula.

Ministerstvo připravuje také normu o změnách ve vzdělávání sester a dalších nelékařských profesí. „Základem by mělo být zjednodušení oborů, protože jich je příliš mnoho, diskuse se vedou i o vysokoškolském vzdělávání sester," řekla náměstkyně. Podle návrhu by nově musely sestry před nástupem na specializační vzdělávání mít alespoň rok praxe.

V souvislosti s projektem DRG Restart, který vrátí do nemocnic platbu za diagnózu, řeší další norma to, aby zdravotní pojišťovny platily podle nákladů diagnózy. Zlepšit se má činnost zdravotnických registrů, což souvisí se sběrem dat pro systém DRG. Vláda by návrh měla dostat v březnu, účinnosti by měla norma nabýt od ledna 2016.

Ministerstvo má v legislativním plánu rovněž revizi reformních zákonů po třech letech účinnosti, platí od dubna 2012. V zákoně o specifických zdravotních službách navrhuje od července 2016 změny v posudkové péči a pracovně lékařských službách. V zákoně o zdravotních službách jde o úpravy v dlouhodobé péči a registraci zdravotnických zařízení, rozšířit se má počet subjektů, které mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace.

Novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění by se do vlády měla dostat v říjnu, účinnosti by měla nabýt v lednu 2017. „Snahou je spravedlivé přerozdělení pojistného mezi zdravotními pojišťovnami nejen podle věku, ale i podle skupin diagnóz," vysvětlila náměstkyně.

Změnami v zákoně o léčivech by mělo Česko reagovat na evropská nařízení, jde o nové postupy v klinickém testování léků, účinnost je navržena od května 2016. Vláda by měla v listopadu dostat věcný záměr tzv. lázeňského zákona, který upřesní postavení správce zdroje a upraví proces vydávání souhlasu s poskytováním lázeňské rehabilitační péče.

V prosinci by ministerstvo mělo do vlády dát novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, v níž upraví podle zkušeností praxe a na základě připomínek veřejnosti vše, co dosavadní zákon nepostihl, například revizi rozhodování v rámci systému veřejného zdravotního pojištění či správní trestání. Účinnost je navržena od června 2016.

Ministerstvo pracuje letos i na několika vládních nařízeních, například o ochraně zdraví před neionizujícím zářením, o seznamu návykových látek či o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

Zdroj: ČTK

Štítky ekonomika, cigarety, zákon, nemocnice, zdraví, lékař, Lenka Teska Arnoštová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protikuřácký zákon patří letos k prioritám resortu zdravotnictví | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.