Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Klíšťovou encefalitidu na Vysočině mělo 49 lidí. Stejný počet nemocných byl i vloni

Od začátku roku do konce září na Vysočině onemocnělo klíšťovou encefalitidou 49 lidí, podobně jako za stejné období loni. Zatímco na jaře ale Vysočina patřila k regionům s nevětším počtem nemocných, přes léto ji předběhly další kraje včetně sousedního Jihomoravského, Středočeského nebo Pardubického, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

V prvním pololetí evidoval větší výskyt nemoci jen Jihočeský kraj. „Zatím jsou to jen dílčí čísla, ale víc případů už má i Jihomoravský kraj s 54 případy, Pardubický kraj jich má 55, Moravskoslezský 53 i Středočeský má 53 nemocných, letos nejsme na špici," řekla Alena Dvořáková. Nejvíc nemocných je v Jihočeském kraji, kde bylo podle Dvořákové evidovaných 66 nemocných. Loni na Vysočině onemocnělo klíšťovou encefalitidou za celý rok 74 lidí, do konce září jich bylo 48.

Zájem o očkování je vyšší 

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku je obtížná, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Mezi lidmi se podle Dvořákové letos zvýšil zájem o očkování, především v jarních měsících. „Možná, že už nějaká osvěta zafungovala," řekla.

Podle Miroslavy Burýškové, vedoucí laboratoře společnosti Protean, která provozuje informační web o klíšťatech a testuje je, počet klíšťat infikovaných klíšťovou encefalitidou poslední tři roky klesá.

„Pokles jsme v posledních třech letech zaznamenali i u boreliózy," řekla Miroslava Burýšková. Na Vysočině byla podle testování společnosti mezi lety 2006 a 2018 klíšťovou encefalitidou infikována necelá tři procenta klíšťat. Letošní data ještě společnost nezpracovala.

 

Jste očkovaní proti encefalitidě?

Celkem hlasovalo7 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Vysočina, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, Alena Dvořáková, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Pardubický kraj, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Protean

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Klíšťovou encefalitidu na Vysočině mělo 49 lidí. Stejný počet nemocných byl i vloni | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.