Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ženě s mozkovou smrtí lékaři provedli císařský řez. Holčička je už u svého tatínka v Třebíči

, aktualizováno 27. srpna 2019, 14:54

Zázraky se opravdu dějí. Jeden takový velký zázrak se stal v brněnské fakultní nemocnici, kde lékaři udrželi po rekordně dlouhou dobu vitální funkce u těhotné ženy s mozkovou smrtí. Díky tomu pak mohli v srpnu přivést na svět její dítě.

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj případ nemá ve světě obdoby. Dítě porod přežilo.

Arteriovenózní malformace
Tato cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. 

Arteriovenózní malformace je onemocnění závažné, ale úmrtnost na krvácení z malformavce není vysoká. Nicméně často jsou pacienti neurologicky postiženi.

Léčba není jednoduchá, často vyžaduje kombinaci více léčebných metod. 

Podle České televize lékaři provedli císařský řez v polovině srpna, narodila se holčička o váze 2,10 kilogramu a od pondělí je u otce – policisty z Třebíče. Sedmadvacetiletá žena trpí takzvanou Arteriovenózní malformací. Ta jí byla diagnostikována po prvním porodu syna Matěje.  

Žára označil situaci, která se v Brně podařila, za zázrak. „Brněnská medicína se opět stává světovou a lékaři z Fakultní nemocnice Brno zažili další zázrak, který nemá ve světě obdoby. Udrželi vitální funkce u ženy s mozkovou smrtí po rekordní dobu a následně došlo k porodu," uvedl Pavel Žára. Bližší informace nechtěl říct, protože je nemocnice chystá na pondělní konferenci.

Již v lednu 2016 v brněnské fakultní nemocnici porodila žena v kómatu. Lékaři přivedli na svět císařským řezem chlapečka. Žena se dostala do bezvědomí čtyři měsíce před porodem při dopravní nehodě. Chlapeček přišel na svět v 31. týdnu těhotenství matky s váhou 1,9 kilogramu. Zdravotní stav ženy se po porodu začal lepšit, až se zotavila. 

Arteriovenóźní malforace

O případu policisty z Třebíče Vojtěcha Votavy jsme vás informovali na začátku června. Během chvíle se ocitl ve velmi těžké životní situaci. Svou ženu Evu, která byla podruhé těhotná, jednoho dne našel v bezvědomí. Vojtěch se pak od lékařů dozvěděl krutou zprávu – praskla jí malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, že již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá. 

Lékaři ji několik týdnů udržovali na přístrojích, aby ji před několika dny mohli provést císařský řez. 

Vojtu podpořili veřejnou sbírkou

Osud Vojtěcha není lhostejný ani jeho kolegům, ti se rozhodli uspořádat veřejnou sbírku, aby mu alespoň trochu pomohli v jeho těžké životní situaci. 

PSALI JSME: Třebíčský policista má těhotnou ženu připojenou na přístrojích, miminko bojuje o život. Kolegové vyhlásili sbírku

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, narození, císařský řez, lékař, smrt, Třebíč, Česká televize, Fakultní nemocnice Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženě s mozkovou smrtí lékaři provedli císařský řez. Holčička je už u svého tatínka v Třebíči | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.