Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině přibylo pacientů s klíšťovou encefalitidou. Očkovaná je zhruba čtvrtina lidí

Za prvních pět měsíců letošního roku onemocnělo na Vysočině klíšťovou encefalitidou šest lidí. Loni evidovali hygienici za stejné období tři nemocné. Vysočina patří dlouhodobě ke krajům s nejvyšší nemocností. Hůř je na tom jen Jihočeský kraj. Zájem o očkování letos vzrostl nejen na Vysočině, ale i v celé České republice, přesto je očkovaná jen asi čtvrtina populace, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Nechat se očkovat je podle ní možné celoročně. Většina lidí se pro to ale rozhodne až v okamžiku, kdy se ve svém okolí setká s vážným průběhem nemoci. „Vědí, že riziko existuje, ale neuvědomují si, jak závažné dopady může onemocnění mít. Klíšťová encefalitida může způsobit trvalé následky včetně obrn, především horních končetin, nespavosti, trvalé bolesti hlavy, nesoustředěnosti a neschopnosti si pamatovat," varuje Alena Dvořáková.

Loni na Vysočině onemocnělo klíšťovou encefalitidou 74 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel onemocnělo zhruba 14 lidí. V Jihočeském kraji byla přepočtená nemocnost zhruba 19 lidí. Průměr České republiky byl 6,7 nemocných na 100 tisíc obyvatel, uvedla Dvořáková.

Možné úmrtí 

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, je obtížná, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí. Úmrtí v souvislosti s klíšťovou encefalitidou zaznamenali hygienici na Vysočině naposledy v roce 2017.

Autoři | Foto www.zdravinaroda.cz

Štítky zdraví, klíšťata, encefalitida, nemoc, očkování, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, Alena Dvořáková, Česko, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, bolest hlavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibylo pacientů s klíšťovou encefalitidou. Očkovaná je zhruba čtvrtina lidí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.