Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Mobilní aplikace pomůže záchranářům vyhledat místo nehody nebo kde se nachází pacient

Nová mobilní aplikace ode včerejška pomáhá Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina. Jejím hlavním úkolem je vyhledat polohu pacientů, kteří volají na linku 155. „Pokud se dostanete do život ohrožující situace, stačí přidržet nouzové tlačítko na displeji a spustit tak vytáčení tísňové linky,“ vysvětluje hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že z telefonu se automaticky odešla zpráva, která záchranáře informuje o aktuální poloze zraněného, případně i o tom, že se léčí s vážnou nebo chronickou nemocí.

Aplikace pro chytré mobilní telefony tak může zachránit život. „Často si lidé v krizových situacích, například při dopravní nehodě nebo úrazu v terénu, nevybaví nebo nedokážou popsat, kde se nacházejí. Pokud budou vybaveni mobilem s touto aplikací, zmáčknou pouze tlačítko a o vše ostatní se už postaráme,“ přibližuje ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

Hlavní výhodou aplikace s názvem Záchranka je to, že využívá dnešní moderní zařízení, které je schopné přesně stanovit místo události při zásahu v terénu. Po stisknutí tlačítka je volající přepojen na záchrannou službu Kraje Vysočina, a pokud je telefon schopen zjistit přesnou polohu, odesílá ji formou datového spojení nebo prostřednictvím SMS zprávy přímo do informačního systému krajské záchranné služby.

Novinka má řadu dalších funkcí. Majitel může dopředu v nastavení vyplnit informace o závažných onemocněních, případně alergiích nebo užívaných lécích. Tyto důležité údaje se pak odešlou společně v nouzové zprávě, která stanovuje polohu pacienta. Aplikace nabízí i interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci a najdete v ní i seznam nejbližších pohotovostí nebo lékáren.

Novou mobilní aplikaci využívají ode včerejška všichni záchranáři po celém Česku. Dostupná je zdarma pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android.

Aplikace je ke stažení zde.

Tisková zpráva | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky mobilní aplikace, pacient, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, zdravotnická záchranná služba, Apple, Česko, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní aplikace pomůže záchranářům vyhledat místo nehody nebo kde se nachází pacient | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.