Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Šest lidí v kraji je kvůli vážnému průběhu hospitalizováno

Na Vysočině pokračuje chřipková epidemie. Za poslední týden se počet nemocných s akutními respiračními infekcemi zvýšil o sedm procent. Nemocných je 1732 lidí na 100 tisíc obyvatel, nejvíc na Žďársku. Šest lidí je kvůli závažnému průběhu nemoci hospitalizováno a jsou na umělé plicní ventilaci, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Největší nemocnost v kraji má okres Žďár nad Sázavou, odkud jsou také všichni hospitalizovaní. Pět z nich je v seniorském věku. Na plicní ventilaci je ale také muž ročník narození 1975. Rizikovými faktory u něj bylo kuřáctví, kardiovaskulární onemocnění a alkoholismus, řekla Dvořáková.  Nemocnost na Žďársku za týden stoupla o sedm procent na 2020 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Při letošní chřipkové epidemii už hygienici v kraji evidovali 13 závažných průběhů nemoci. Jeden starší muž v souvislosti s chřipkou zemřel.  Laboratorně je potvrzena především chřipka typu A.

Ve dvacítce zařízení na Vysočině platí kvůli epidemii zákaz návštěv. Nesmí do nemocnice v Novém Městě na Moravě, Třebíči, Pelhřimově a Havlíčkově Brodě, kde platí zákaz i pro psychiatrickou nemocnici. Zakázala je i nemocnice Mostiště a Ledeč - Háj. Bez návštěv jsou i domovy pro seniory v Havlíčkově Brodě, ve Žďáru nad Sázavou, Třebíčí, Moravských Budějovicích, Telči, Myslibořicích a v Proseči u Pošné. Zákaz návštěv je také v léčebnách dlouhodobě nemocných v Moravských Budějovicích a Humpolci. Zákazy platí do odvolání. V souvislosti s epidemií je do 13. února uzavřená mateřská škola v obci Jamné na Jihlavsku.

Průměrná nemocnost v České republice je o něco vyšší než na Vysočině. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1757 nemocných.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, okres Žďár nad Sázavou, Krajská hygienická stanice, nemocnice, návštěva, Žďár nad Sázavou, Třebíč, Havlíčkův Brod, Moravské Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Šest lidí v kraji je kvůli vážnému průběhu hospitalizováno | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.