Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nedostatek lékařů řeší Vysočina vyplácením stipendií. Kraj už vyplatil milion korun

Kraj Vysočina si už zavázal dvacet mediků, kteří po skončení studia nastoupí do některé z krajských nemocnic. Podle nových pravidel, která začala platit před rokem, jim na stipendiích vyplatil milion korun. Podmínkou je, že v nemocnici musí tito lékaři zůstat stejnou dobu, po jakou pobírali od kraje stipendium. Zajištění lékařského i nelékařského personálu pak kraj stálo další 3 760 000 korun.

„Řada mediků už je v posledních ročnících a očekáváme jejich brzký nástup do nemocnic,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Podle oslovených zástupců nemocnic jim ale kromě lékařů a sester chybí také ostatní zaměstnanci včetně kuchařů a údržbářů. „Není to o akutním nedostatek lékařů, personalisti teď mají větší problém získat nelékaře - sestry a sanitáře, ale i nezdravotnický personál. Je to problém zejména posledního roku,“ řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Hodně budoucích sester podle ní chce po absolvování nastoupit do fakultních nemocnic kvůli lepším platovým podmínkám, případně se dál vzdělávat.

Havlíčkobrodská nemocnice má 13 volných míst na různých odděleních. Podle mluvčí Petry Černo proto, že brzy počítá s odchody do důchodu a na rodičovskou dovolenou. „V létě naopak očekáváme nástup asi sedmi absolventů medicíny,“ uvedla Černo.

Lékaři z Ukrajiny 

Nemocnici v Novém Městě na Moravě na Žďársku již déle než rok chybí ergoterapeut. Od ledna se také marně snaží zaměstnat neurologa. Podle její mluvčí Tamary Peckové mají o práci v nemocnici zájem také lékaři z Ukrajiny. „Bohužel je nemocnice nemůže přijímat, protože nemá akreditaci k poskytování aprobační zkoušky, kterou lékaři potřebují,“ uvedla mluvčí.

Podle nových pravidel Kraje Vysočina už získalo 17 lékařů dohromady náborový příspěvek dva miliony korun, 24 sestrám, terapeutům a dalším nelékařským zdravotním pracovníkům vyplatil 1 580 000 korun. Od letošního ledna, kdy začal kraj stipendii podporovat i budoucí sestry, porodní asistentky a fyzioterapeuty, vyplatil šesti lidem 180 tisíc korun.

Kraj Vysočina je zřizovatelem pěti nemocnic. Poskytování stipendií a náborových příspěvků schválil ve snaze zajistit pracovníky nemocnic už v říjnu 2010. Následně musel podmínky jejich přidělování upravit i proto, aby si jednotlivé krajské nemocnice personál nepřetahoval. Zvýšil také vyplácené částky. Pravidla se změnila v první polovině loňského roku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékař, nemocnice, stipendium, personál, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Ukrajina, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek lékařů řeší Vysočina vyplácením stipendií. Kraj už vyplatil milion korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.