Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

S novou aplikací ušetří jihlavská nemocnice peníze i čas. Díky ní získala ocenění

Ušetření času a peněz. To je hlavní přínos speciální softwarové aplikace, která umožňuje snadnější vyhledávání potenciálních infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče ve zdravotnické dokumentaci. Jihlavská nemocnici díky tomu získala druhé místo v celorepublikové soutěži Bezpečná nemocnice.

V zemích Evropské unie získá infekci spojenou se zdravotní péčí podle dosud provedených epidemiologických studií v průměru každý 18. až 20. hospitalizovaný pacient. Náklady na hospitalizaci takového pacienta mohou až několikanásobně stoupnout v přímém důsledku infekce. V jihlavské nemocnici se snažili přijít na to, jak zdokonalit systém vyhledávání a hlášení infekcí s poskytováním zdravotní péče a následně se zaměřit více na prevenci.

Spolehlivost aplikace, která umí díky nastaveným algoritmům odhalit nozokomiální infekci, tedy tu, která souvisí s poskytováním zdravotní péče, testovala jihlavská nemocnice zpětně na zdravotnické dokumentaci interního oddělení. A ukázalo se, že je z 80 procent spolehlivá. „Proto jsme ji v loňském roce zavedli do praxe,“ říká epidemiologická sestra jihlavské nemocnice Petra Vavřinová. Díky tomu, že se zvýšil počet nově hlášených nozokomiálních infekcí, ušetřili spoustu času, který mohou věnovat prevenci. Navíc se samozřejmě i ušetří peníze.

Aplikace může ušetřit až stovky tisíc korun. Náklady na lůžkovou péči interního oddělení jihlavské nemocnice představují ročně zhruba 35 milionů korun. Pokud by díky aplikaci došlo ke snížení pouhého jednoho procenta nozokomiálních infekcí, znamenala by úspora jen na tomto oddělení jeden milion korun.

„V letošním roce plánujeme využít tuto softwarovou aplikaci při vyhledávání potenciálních nozokomiálních infekcí v celé nemocnici,“ uzavírá ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Tisková zpráva

Štítky aplikace, Nemocnice Jihlava, ocenění, infekce, Lékárenský komplex Jihlava, peníze, zdravotnictví, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S novou aplikací ušetří jihlavská nemocnice peníze i čas. Díky ní získala ocenění | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.