Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Novinka v jihlavské nemocnici inspiruje ostatní. Na operačních sálech využívají silikonovou fólii

Jihlavská nemocnice přišla s další novinkou, která inspiruje další podobná zařízení v České republice. Na operačních sálech totiž začali používat unikátní metodu, která zabrání kontaktu s dezinfekčním roztokem a chrání pacienty, zvláště u časově náročných operací, před alergickou reakcí. Novinka zaujala i porotu v celorepublikové soutěži Bezpečná nemocnice.

Anesteziologické sestry na překladu operačních sálů látkou ve spreji ošetří pacientům pokožku zad a ještě použijí na riziková místa speciální silikonovou fólii. Celá věc trvá asi tři minuty, ale má neuvěřitelný efekt: „Tímto preventivním opatřením bráníme možným komplikacím. Pacienti, kteří podstupují například výměnu kyčelních či kolenních kloubů nebo gynekologickou i chirurgickou operaci, stráví v nehybné poloze na sále i několik hodin. A už tam může vzniknout problém, zarudlá kůže, která se může změnit v proleženinu. Díky používání polymerického roztoku a silikonového krytí těmto potížím zabráníme,“ popisuje vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Věra Čermáková.

V jihlavské nemocnici ročně provedou lékaři zhruba šest a půl tisíce operačních výkonů v anestezii, téměř devět set výkonů je delších než dvě hodiny a právě u těchto výkonů se tato prevence využívá.

„Díky novince se zabrání případným komplikacím po operacích, ale také ušetří. Cena silikonové folie je několik desítek korun a nepřevyšuje náklady spojené s případnou kožní lézí, která se může vyšplhat až na desítky tisíc korun. O novinku po soutěži Bezpečná nemocnice mají zájem i další české nemocnice, které by se novou metodou chtěly inspirovat,“ dodává informace a pochvalu Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, operační sál, nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka v jihlavské nemocnici inspiruje ostatní. Na operačních sálech využívají silikonovou fólii | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.