<

Aktuálně

Jihlava začíná pronajímat místa před garážemi. Majitelé tam mohou parkovat svá auta více...

ANKETA: Jak se vám líbila nová štědrovečerní pohádka Záhada strašidelného zámku? více...

V rodinném domě na Pelhřimovsku explodovala plynová bomba, tři osoby jsou zraněné více...

V Novém Městě opět funguje nutriční poradkyně. Poradila, jak mají lidé jíst

Autoři | Foto Se svolením Nemocnice Nové Město na Moravě | Zdroj S využitím tiskové zprávy Nemocnice Nové Město na Moravě

V novoměstské nemocnici je znovu otevřená nutriční poradna. Je v budově dětského oddělení a vede ji nutriční terapeutka Kateřina Vencálková. Říká, že neexistují zakázané potraviny, jen nevhodná množství a přidává i svůj oblíbený recept.

Kateřina Vencálková při své profesi hodnotí nutriční stav a sestavuje individuální stravovací plány. Snaží se přiblížit pacientům, jak jejich tělo funguje. „Naše stravovací vzorce se utvářejí už od dětství. Pro každého by bylo mnohem jednodušší dodržovat zásady zdravého stravování, pokud bychom je měli přirozeně zažité od raného věku,“ vysvětluje.

Raffaello kuličky v nutričně hodnotnější verzi dle Kateřiny Vencálkové:
Ingredience: 
250 g měkkého tvarohu, čekankový sirup (dle vlastní chuti), cca 60 g strouhaného kokosu, mandle (1 kus do každé kuličky)
Postup: Tvaroh smíchejte s čekankovým sirupem a kokosem. Směs dejte na několik minut do mrazáku, aby ztuhla. Poté vytvarujte kuličky – můžete vložit mandle dovnitř nebo je připravit bez nich. Hotové kuličky obalte v kokosu. Uchovávejte je v ledničce a spotřebujte do jednoho týdne.

Do nutriční poradny přitom nechodí jen ti, kteří mohou změnou stravování řešit určité onemocnění. Přichází i lidé, kteří chtějí nemoci, ke které mají třeba genetické predispozice, předcházet. Pacienti potom chodí v poradně pravidelně na váhu, konzultuje se jídelníček i zásady zdravého stravování.

Základním principem je jednoznačně pestrost. „Každá potravina obsahuje odlišné množství makro i mikroživin, a proto pestrá strava zvyšuje pravděpodobnost, že tělu nebude nic chybět,“ říká Vencálková a dále radí mít v potravinách dostatek vlákniny, které by denně mělo být 25 až 30 gramů, lidé se často dostanou sotva na polovinu. Jídelníček by proto měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.

Nutriční terapeutka radí také omezit průmyslově zpracované potraviny, sůl a nasycené tuky. „Typický český jídelníček obsahuje často více nasycených než nenasycených tuků. Pro zlepšení poměru doporučuji například nahradit v kuchyni sádlo řepkovým olejem a máslo rostlinným tukem,“ přidává tip do kuchyně. Lidé by také měli dostatečně pít, ne však alkohol.

Vencálková je přesvědčená, že neexistují zakázané potraviny, jen nevhodná množství. Setkala se s mnoha mýty, některé z nich přitom mohou lidem přímo uškodit. Specifickou skupinou jsou některé výživové doplňky na hubnutí a způsob, jakým se některé z nich prezentují. Zhubnout s jakýmkoliv doplňkem bez změny životosprávy se totiž dost dobře nedá.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Nemocnice Nové Město na Moravě, nutriční poradna, strava, potraviny, zdraví, recept

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.