Dnes, 13:11
V novoměstské nemocnici je znovu otevřená nutriční poradna. Je v budově dětského oddělení a vede ji nutriční terapeutka Kateřina Vencálková. Říká, že neexistují zakázané potraviny, jen nevhodná množství a přidává i svůj oblíbený recept.
Kateřina Vencálková při své profesi hodnotí nutriční stav a sestavuje individuální stravovací plány. Snaží se přiblížit pacientům, jak jejich tělo funguje. „Naše stravovací vzorce se utvářejí už od dětství. Pro každého by bylo mnohem jednodušší dodržovat zásady zdravého stravování, pokud bychom je měli přirozeně zažité od raného věku,“ vysvětluje.
Do nutriční poradny přitom nechodí jen ti, kteří mohou změnou stravování řešit určité onemocnění. Přichází i lidé, kteří chtějí nemoci, ke které mají třeba genetické predispozice, předcházet. Pacienti potom chodí v poradně pravidelně na váhu, konzultuje se jídelníček i zásady zdravého stravování.
Základním principem je jednoznačně pestrost. „Každá potravina obsahuje odlišné množství makro i mikroživin, a proto pestrá strava zvyšuje pravděpodobnost, že tělu nebude nic chybět,“ říká Vencálková a dále radí mít v potravinách dostatek vlákniny, které by denně mělo být 25 až 30 gramů, lidé se často dostanou sotva na polovinu. Jídelníček by proto měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
Nutriční terapeutka radí také omezit průmyslově zpracované potraviny, sůl a nasycené tuky. „Typický český jídelníček obsahuje často více nasycených než nenasycených tuků. Pro zlepšení poměru doporučuji například nahradit v kuchyni sádlo řepkovým olejem a máslo rostlinným tukem,“ přidává tip do kuchyně. Lidé by také měli dostatečně pít, ne však alkohol.
Vencálková je přesvědčená, že neexistují zakázané potraviny, jen nevhodná množství. Setkala se s mnoha mýty, některé z nich přitom mohou lidem přímo uškodit. Specifickou skupinou jsou některé výživové doplňky na hubnutí a způsob, jakým se některé z nich prezentují. Zhubnout s jakýmkoliv doplňkem bez změny životosprávy se totiž dost dobře nedá.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám