Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chřipková epidemie je na Vysočině na ústupu. V Jihlavě přibývá nemocných s příušnicemi

Počet akutních respiračních onemocnění v Kraji Vysočina se v minulém týdnu mírně zvýšil. Podle Aleny Dvořákové z Krajské hygienické stanice v Jihlavě je však letošní chřipková epidemie v kraji na ústupu, téměř o 50 procent se snížil počet klasických chřipek. Virus však stále koluje a může se vrátit, upozornila Dvořáková. V Jihlavě se zvyšuje počet onemocnění příušnicemi, rozsah má podle hygieniků charakter epidemie.

V Jihlavě podle Dvořákové bylo minulý týden sedm virologicky potvrzených případů chřipky, které však neměly vážnější průběh. „Pro návštěvy je stále až do odvolání uzavřen Domov důchodců v Proseči u Pošné na Pelhřimovsku,“ uvedla Dvořáková. Lékaři na Vysočině hlásili za minulý týden 1064 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Počty nemocných se minulý týden snížily na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, na Jihlavsku se však zvýšily o pětinu. 

První případy příušnic se v Jihlavě objevily u studentů středních škol v první polovině ledna. Koncem minulého týdne lékaři evidovali celkem 79 případů a další stále přibývají. „Počet nemocných má charakter epidemie,“ potvrdila Dvořáková. Nemoc výrazně ovlivnila činnost šesti mládežnických týmů fotbalistů FC Vysočina, jimž hygienická služba doporučila přerušit na 25 dnů tréninky i zápasy.

Příušnice se projevují celkovou únavou, vysokými teplotami a bolestivými záněty příušních žláz. Vzdušná nákaza se přenáší i slinami, lidé by proto hlavně neměli sdílet společné nádobí při jídle a pití. Trvalým následkem onemocnění může být ztráta sluchu a u chlapců po pubertě neplodnost. Nejúčinnější prevencí je očkování.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Jihlava, Alena Dvořáková, příušnice, Kraj Vysočina, nemoc, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Proseč, Pošná, FC Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie je na Vysočině na ústupu. V Jihlavě přibývá nemocných s příušnicemi | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.