Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Senioři z Vysočiny se učili používat sluchadla a pečovat o ně. Podíleli se na aplikaci, která odhalí vady sluchu

Kraj Vysočina chce pomáhat lidem se sluchovými obtížemi. V minulých letech se proto spojil s jihlavskou Vysokou školou polytechnickou a Technologickou agenturou České republiky. Výsledkem projektu zaměřeného na podporu lidí s tímto hendikepem je mimo jiné mobilní aplikace, která orientačně posuzuje existenci vady sluchu.

Do projektu s názvem Nové přístupy, metody a technologie v oblasti diagnostiky a korekce sluchových vad u seniorů v pobytových zařízeních sociálních služeb se zapojilo také několik domovů pro seniory. Konkrétně šlo o Domov Jeřabina Pelhřimov, Domov pro seniory Jihlava – Lesnov a Domov Nové Syrovice.

Senioři se učili používat sluchadla a pečovat o ně. Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí vznikla specializovaná metodika pro plánování péče o seniory se sluchovými vadami.

Z projektu vzešla také unikátní mobilní aplikace k orientačnímu posouzení existence vady sluchu. Aplikace dokáže posoudit základní sluchové funkce, aniž by klienti žijící v domovech museli navštívit specializované pracoviště.

„Měření je jednoduché, přitom ale odpovídá audiologickým standardům a má dostatečnou přesnost. V českém prostředí je toto řešení zcela ojedinělé. Součástí měřicí sestavy je mobilní zařízení, tablet nebo chytrý telefon, audiometrický modul a sluchátka," popsala krajská mluvčí Marie Beňová.

Aplikaci lze stáhnout na online platformě Google Play. Elektronický modul je potřeba zakoupit zvlášť, stojí přibližně dvanáct tisíc korun

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Vysočina, senioři, sluch, hendikep, aplikace, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři z Vysočiny se učili používat sluchadla a pečovat o ně. Podíleli se na aplikaci, která odhalí vady sluchu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.