Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Růžový říjen upozorňuje na prevenci rakoviny prsu, jihlavská nemocnice nabídne vyšetření bez žádanky

Říjen je na celém světě měsícem prevence rakoviny prsu. Letos se do osvětové akce zapojila také Jihlava. Zájemci budou moci navštívit interaktivní stanoviště i další doprovodný program. Ženy nad 45 let mohou v nemocnici využít mamografické vyšetření bez předchozí žádanky. Růžový říjen připomene veřejnosti na Masarykově náměstí i dílo studentů střední grafické školy.

Celosvětová iniciativa, ke které se připojila i Jihlava, připomíná všem ženám, že by si měly pravidelně dělat samovyšetření prsou a muži také varlat. „Dělat pravidelně samovyšetřování je velmi důležité. Dobrý argument je, že je to vlastně úplně jednoduché, dá se to zahrnout k provádění hygieny, třeba ke sprchování. Sahat si na prsa, na varlata by nám nemělo být nijak nepříjemné. Jenom musíme trochu zbystřit, cíleně vnímat, jestli si nevšimneme nějaké změny, jestli tam není nějaká zatvrdlina, bulka. A udělat to systematicky, nevynechat žádné místo, prohmatat i podpaží a podklíčkovou oblast,“ radí Irena Zimenová ze Státního zdravotního ústavu.


K Růžovému říjnu se připojil i Sokol Jihlava, kde budou po dva pátky 11. a 18. října interaktivní stanoviště. Připraven je i doprovodný program plný pohybu.

V Jihlavě se k Růžovému říjnu připojuje tradičně také nemocnice. Zájemkyním, kterým je více než 45 let a nebyly na mamografu poslední dva roky, umožní mamografické vyšetření bez žádanky, a to v úterý 8. října od 8 do 11 hodin. „Ve stejný den pak bude od 16 hodin v zasedací místnosti Nemocnice Jihlava beseda s Andreou Chaloupkovou, která nádor prsu prodělala a je ochotná sdílet své zkušenosti. Přitom si ukážeme i samotný nácvik samovyšetřování,“ doplnila Zimenová.

Růžový říjen připomene veřejnosti na Masarykově náměstí i dílo studentů střední grafické školy v podobě drátěné vrchní poloviny ženského těla. Vystavené tam bude od 10. do 23. října.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Město Jihlava

Štítky rakovina prsu, preventivní vyšetření, mamograf, sono, nádorová onemocnění, samovyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžový říjen upozorňuje na prevenci rakoviny prsu, jihlavská nemocnice nabídne vyšetření bez žádanky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.